Aktuelno Grad

ПРОМОЦИЈА ПРАКСЕ У ПЕДУЗЕЋИМА

У уторак је потписан Меморандум о разумевању између Града Чачка, Привредне коморе Србије – Регионалне привредне коморе Моравичког и Рашког управног округа, Економске и Машинско саобраћајне школе и два предузећа (P.S. Fashion i Tiffany), као наставак сарадње са започетим активностима у вези са увођењем дуалног система образовања. У оквиру Erasmus +  пројекта „Get involved in EP4A European Partnerships for Apprenticeships “, чији је циљ промоција праксе у предузећима, кроз изградњу партнерстава између посредничких тела, предузећа, пружалаца стручног образовања и оспособљавања, институција и социјалних партнера, Привредна комора Србије – Регионална привредна комора Моравичког и Рашког управног округа организовала је две радионице за успостављање партнерства, ради дефинисања начина рада партнерстава, као и израде нацрта Меморандума о разумевању, којим ће се формализовати успостављање партнерстава.

Звонко Туфегxић, директор Регионалне привредне коморе Моравичког и Рашког управног округа, похвалио је Град Чачак који је, највише у целом региону, изашао у сусрет привреди, односно помогао и предузећима и средњим школама.

– Зато смо одлучили да Меморандум о сарадњи за ученике кроз рад у предузећима потпишемо са Градом Чачком. На овај начин успостављамо озбиљнију сарадњу и потписујемо типски уговор, са могућношћу проширења сарадње између школа и предузећа, с тим што ће локална самоуправа, као и до сада, учествовати у једном делу трошкова ученика, а Регионална привредна комора Моравичког и Рашког округа, као неко ко ће помагати и предузећима и средњим школама. Ово је први корак потписивања Меморандума, а ми се надамо да ћемо у будућности укључити и сва друга предузећа заинтересована да кроз школу и рад добију нову квалификовану радну снагу, која ће чим заврши школовање моћи пуним капацитетом да ради. Наравно, ово је и део нашег пројекта са партнерима из Хрватске, Енглеске и Чешке – нагласио је Звонко Туфегxић.

Заменица градоначелника Милица Дачић истакла је да се Град Чачак труди да подржи све оно што је тенденција на државном нивоу, што ради Министарство просвете:

– Концепт дуалног образовања, које је раније постојало као идеја, сада заједно са усвојеним Законом захтева другачији приступ. Наши ученици, осим теоријског знања које добијају у настави, кроз рад и практичне вештине треба да што више уђу у токове живота и даље се развијају.

Иван Радовановић, финансијски директор P. S. Fashion, каже да је руководство фирме задовољно напретком ангажованих ученика:

– Надамо се да ћемо и убудуће наставити овако добру сарадњу. У оквиру овог пројекта ангажовали смо 15 ученика, који су у првој години образовања.

Помоћник директора Економске школе Снежана Гостиљац, истакла је да је ова школа имала изузетну подршку Града Чачка и послодаваца, који су изразили жељу да после завршеног школовања запосле ученике дуалног образовања.

– Сви наши ученици смера – трговац потписали су уговоре са послодавцима са којима већ дужи низ година наша школа сарађује. Они ће обављати праксу у великим трговинским кућама са којима сарађујемо, као што су P. S. Fashion, Меркатор, Идеа… Сви ученици овог смера, од првог до трећег разреда, око 90 ђака има обезбеђену праксу – рекла је Снежана Гостиљац.

Н. Р.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.