Aktuelno Društvo

Протест просветара у среду, 25. априла испред Владе РС

Чачански просветари учествоваће у среду, 25. априла на протесту просветних радника, који ће бити организован испред Владе Републике Србије, саопштено је данас на конференицији за новинаре Синдиката образовања Чачак.


Просветари траже доношење праведних и јединствених платних разреда, који ће поправити положај просветних радника, повећање зарада линеарно, два пута по 10 одсто у 2018. години и исправљање неправди према ваннаставном особљу, као и хитну израду свих позаконских аката, који утичу на број и права запослених у образовању.
– Просечна плата у образовању, за децембар 2017. године је 42.423 динара, док је према подацима просечна плата на нивоу Републике у децембру била 54.344 динара, што значи да је образовање 22,84 одсто испод републичког просека – рекао је Владимир Аџић, председник СОЧ-а. Он је истакао да су представници Уније синдиката просветних радника релативно скоро имали састанак са министром просвете, где им је саопштено да ће бити сврстани у осми платни разред, тако да просветари сматрају да увођењем платних разреда њихов положај није поправљен, већ ће бити додатно урушен.
Отприлике стотину чачанских просветара отићи ће у среду на протест испред Владе Републике Србије, док ће они који остану у Чачку, своје захтеве читати на скуповима у школама. Скраћења наставе неће бити, саопштено је на конференцији.

Оставите одговор