Aktuelno Društvo

ПРОЦЕДУРА “ЧУВА” КОМАРАЦЕ

ГРАД ОДВОЈИО 1,5 МИЛИОНА ЗА ЗАПРАШИВАЊЕ

НАДЛЕЖНИ НАЈАВЉУЈУ ДА УСКОРО ПОЧИЊЕ СУЗБИЈАЊЕ КРИЛАТИХ НАПАСТИ

Временски услови, а пре свега велика влага, условили су праву најезду инсеката, па су и Чачани приморани да се на разне начине боре, посебно са комарцима, очекујући да најзад почне запрашивање. Мада је из градске касе одвојено 1,5 милиона динара, а јавна набавка за сузбијање комараца на територији нашег града расписана још крајем априла, ниједно од предвиђених шест третирања још није спроведено. У надлежној служби кажу да је до кашњења дошло због процедуралних разлога, али очекују да ће ускоро и то бити решено.

Небојша Бежанић, начелник Градске управе за опште и заједничке послове, објашњава да су за ову услугу стигле две понуде и да је један од понуђача уложио захтев за заштиту права, тако да је поступак и даље у току.

– Ми смо на тај захтев написали одговор и послали га још 9. маја републичкој Комисији за заштиту права, тако да очекујемо да што пре донесу решење. До тада се не може ништа предузети, али надамо се да ће решење стићи за десетак дана. О почетку третирања јавност ће бити благовремено обавештена – рекао је Бежанић за “Чачански глас”.

Иначе, предвиђено је да извршилац посла уради програм систематског сузбијања комараца на територији Чачка, односно да дефинише методе, поступке и мере, као и динамику и рокове. Као и ранијих година, планирано је укупно шест третирања комараца, кроз два третмана. Ларвицидни третман (са земље) треба да се спроведе три пута на површини од 200 хектара, а адултицидни (за ситематско сузбијање одраслих форми комараца) на површини од 800 хектара, такође три пута.

– Програмом су дефинисани и локалитети, а извршилац услуге треба да одреди динамику… Често то буду и други локалитети, ако то процене њихови стручњаци. Циљ програма је заштита здравља људи и материјалних добара кроз смањење бројности штетних организама, вектора и резервоара заразних и паразитских болести – наводи Бежанић.

Како је наведено у тексту јавне набавке за ову услугу, третирање је требало да почне много раније, бар почетком јуна. На питање да ли се и због динамике могу раније расписивати јавне набавке за сузбијање комараца, Бежанић објашњава да је то била пракса протеклих година.

– Ове године то је требало да ради ЈКП “Комуналац”. Али, због недостатка капацитета тог предузећа, Град је морао да распише јавну набавку. Управа за урбанизам је урадила спецификацију и у априлу је све било урађено. Чачак није једини град који је “блокиран” због истих разлога, односно због жалбе једног од понуђача – каже наш саговорник, додајући да контролу и надзор целог програма ради такође Градска управа за урбанизам.

Изворишта комараца на подручју Чачка најчешће су, са еколошког становишта, важни биотипови који се морају сачувати од контаминације неселективним инсектицидима, због очувања флоре и фауне свих водотокова. Најугроженији локалитети, на којима треба извршити сузбијање, су поред самих водотокова – реке Мораве (канали, баре), Лозничке реке (од села Лозница, кроз град, до улива у Мораву), канал од “Житопромета” до улива, подручје Парменац – Бељина (водовод) до хале КК “Борац”. У угрожене локалитете спадају и робна пијаца (канал до Коњевића поља), гробље на подручју Коњевића, канали на Љубић кеју, такозвана сува Морава, депонија и забарци у насељу Прелићи, али и они делови града у којима је већи број дивљих депонија…

У тексту конкурса, за ларвицидни третман наведено је да се ради током целе сезоне – од марта до октобра, јер се благовременим извођењем овог третмана популација комараца може редуковати и више од 80 одсто. Адултицидни третман траје од јуна до септембра, на сваких 20-25 дана, а за успешност је важно да киша не падне 48 сати после акције сузбијања. Идеална температуре за сузбијање одраслих форми из ваздуха је од 22 до 28 степени Целзијуса, а у време великих врућина препоручује се да се акција изводи у раним јутарњим или вечерњим сатима.

Само да почне запрашивање и да престану кише, па да се бар мало ужива у лету, говоре многи Чачани ових дана!

В. Т.

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.