G.Milanovac

ПУТЕВИМА СВЕТОГ САВЕ У РУСИЈУ У Музеју рудничко-таковског краја

Image may contain: 2 people„Преобразивши себе Господом Христом, он је свенародном делатношћу својом преобразио душу нашег народа, и одлучно је повео путем Христове Истине и Правде. Својом еванђелском појавом и еванђелском делатношћу Свети Сава је потпуно изменио нашу историју: одбацио је старе путеве и отворио нове; уништио је старе вредности и дао нове; уклонио је стара мерила вредности и завео нова”, говори Свети Јустин Ћелијски о величини Светог Саве.

Значај Светог Саве за Србе је немерљив. Ако је Бог наш небески отац, Свети Сава је наш духовни отац. Он нас је родио у вери, поставио нас на прави пут и још увек нас својим молитвама води кроз сва овоземаска искушења.
Сви знамо да је Свети Сава наша најзначајнија историјска личност, да је најпоштованији светац међу Србима. И то не чуди. Био је први српски архиепископ, велики дипломата, књижевник, ктитор манастира. Крмчија или Номоканон је најсавршенији спој световних и духовних правила које је Свети Сава утемељио пре осамсто година и који се до дана данашњег поштују у Српској православној цркви.То је законик који је надживео све законике свог времена, али и потоњих.

Међутим, колико је, како и зашто Свети Сава утицао на државе, на цареве свога времена, како су његови лик и дело утицали на владаре који су тек долазили и стварали своје овоземаљске царевине, какве су везе Светога Саве и Русије? Зашто је лик српског архиепископа, као наследника Византијске традиције, имао је кључан значај у формирању руске националне идеологије као православне царевине? Да ли је тајна братских односа двају народа управо у Светосавским коренима?

Ово су само нека од питања, о којима ћемо причати на предавању посвећеном утицају лика и дела Светога Саве на стварање Руске царевине, о поштовању његовог култа у Русији, о значају Руског царског летописа, који са посебном пажњом проучава српског светитеља, али и посебном уважавању Св. Саве међу другим православним народима, који су у средњевековној Европи имали упориште у српском просветитељу.

Добродошли на предавање „Путевима Светог Саве у Русију” у уторак 29. јануара 2019. године у 19 часова у Галерији музеја рудничко-таковског краја у Горњем Милановцу, које ће одржати Ксенија Радојичић, проф. руског језика.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.