Društvo

ПУ “МОЈЕ ДЕТИЊСТВО” НА 11. СТРУЧНОЈ КОНФЕРЕНЦИЈИ МЕДИЦИНСКИХ СЕСТАРА ПУ СРБИЈЕ

ПРИМЕР КВАЛИТЕТНЕ ПРАКСЕ ПРЕДШКОЛСКОГ ВАСПИТАЊА И ОБРАЗОВАЊА

Запослени Предшколске установе „Моје детињство“ ове године су активно учествовали на 11. Стручној конференцији медицинских сестара ПУ Србије, на тему „Хоризонтална размена у функцији професионалног развоја медицинских сестара васпитача“. У пленарном делу Конференције, која је одржана на Копаонику од 4. до 7. октобра, на предлог програмског одбора скупа, као пример изузетне праксе и приказ искуства стеченог у пројекту мобилности,  представљен је стручни рад „Тоскански приступ учењу деце раног узраста, као покретач грађења реалног програма у јаслицама“, медицинских сестара васпитача Марије Петковић (вртић „Мали капетан“) и Биљане Савић (вртић „Младост“) и психолога Тање Спасовић.

– У овом раду је приказан пример квалитетне праксе засноване на савременој концепцији предшколског васпитања и образовања  – Тоскански приступ учењу који се развија у италијанској регији Тоскана, у Фиренци. Рад представља осврт и на стечено искуство и добити које имамо захваљујући прилици да кроз пројекат мобилности (ЕРАСМУС +) разменимо искуства, унапредимо знања и професионално се оснажимо обуком у Институту “Иноћенти” у Фиренци. Уважавајући контекст у ком се ми налазимо, градимо јаслице, као место реалног програма, заједничког живљења и рефлексивне праксе – каже директорка ПУ „Моје детињство“ Сузана Симеуновић.

На позив пограмског одбора Конференције и председнице Савеза удружења медицинских сестара предшколских установа Србије Јадранке Спасић, директорка Сузана Симеуновић је излагала на тему „Професионално оснаживање запослених неговањем културе дијалога и размене искуства у вртићу“.

– У последње три године, реализујући програм у сарадњи са Министарством просвете, науке и технолошког развоја, ЦИП центром и Институтом за педагогију и андрагогију Београд – „Вртићи без граница 2“,  наша установа је постала место размене примера добре праксе и окупљања практичара, како би се бавили питањима за унапређење васпитно-образовног рада. Установа је била и иницијатор различитих стручних и студијских посета у земљи и иностранству (Словенија, Италија, Немачка). Оно што је веома важно за нашу установу и што можемо са поносом да кажемо јесте спремност стручних радника да представе свој рад на стручним сусретима. То је прилика за разменом искуства, учење са колегама, критичко преиспитивање свог рада – наглашава директорка Симеуновић.

Медицинске сестре васпитачи Нела Ранковић и Данијела Крунић (вртић „Мали капетан“) ове године су представиле стручан рад на тему „Кутија до кутије – подршка медицинских сестара васпитача у истраживачком приступу игри, учењу и развоју деце јасленог узраста“.

– Рад представља приказ развијања пројекта у јасленој групи, кроз пројектни приступ учењу са децом јасленог узраста. Најзначајнији ефекти оваквог рада су усмерени на децу и прилике да се малишани осећају, као активни учесници који имају мотивацију за учење, способност да заједно истражују и трагају за решењима. Деца су активна, посвећена и отворена према свом окружењу. Родитељи су оснажени да активно учествују, кроз своје предлоге, идеје, иницијативе. Активним учешћем породице, заједно са стручним радницима, у  планирању васпитно-образовног рада, јаслице су место подршке дечијем развоју и напредовању – истакла је Сузана Симеуновић.

Н. Р.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.