Aktuelno Društvo

ПЧЕЛИЦА У ЧАСТ ДЕСАНКЕ МАКСИМОВИЋ

Издавачка кућа Пчелица поводом 120 година од рођења Десанке Максимовић објавила је као посебно издање „Бајку о Кратковечној”, чија ће промоција бити одржана 15. маја у основној школи у Десанкиној родној Бранковини.


Издавачка кућа Пчелица је у књижевној јавности позната по својој бризи и труду који улаже у неговање домаће класичне књижевности за децу. У складу са таквом издавачком политиком, а поводом стодвадесетогодишњице од рођења Десанке Максимовић, која се навршава 16. маја, Пчелица је у потпуно новој ликовној и дизајнерској опреми објавила „Бајку о Кратковечној”. Прошло је чак двадесет и девет година од када је ова бајка последњи пут у Србији објављена као засебна књига.
Оригинални текст „Бајке о Кратковечној”, са аутопоетичким предговором књижевнице, у потпуности је испоштован уз додатак биографије Десанке Максимовић и речника мање познатих речи. На тај начин, читаоцима, а посебно деци, дело Десанке Максимовић је приближено и рецепција олакшана. Академски сликар Нада Серафимовић илустровала је ово издање „Бајке о Кратковечној” уз очигледну намеру да се стилске карактеристике текста, лепршавог, прозрачног, али меланхоличног и сетног пренесу у ликовни израз.
Издавачка кућа Пчелица ће симболично, дан пред рођендан Десанке Максимовић,15. маја у културно-историјском комплексу у Бранковини приредити прву промоцију ове књиге. Представљању ће присуствовати ученици Основне школе „Прота Матеја Ненадовић” из Бранковине, коју је и сама Десанка Максимовић похађала. Након ове промоције књига ће се наћи у продаји, а због године јубилеја пратиће је бројне акције, представљања и програми у част велике књижевнице, која је дала огроман допринос српској књижевности за децу и обогатила је посебним сензибилитетом.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.