Aktuelno Privreda

РЕДОВНА СЕДНИЦА СКУПШТИНЕ “УНИЈЕ ЧАЧАК 2000”

ПРИОРИТЕТ ФОРМИРАЊЕ СОЦИЈАЛНО-ЕКОНОМСКОГ САВЕТА 

После 18 успешних година, Пословно удружење “Унија Чачак 2000” обележава своје “пунолетство” новим Статутом и организацијом, прилагођеном савременим потребама садашњих и будућих чланова. Да би што ефикасније заступали заједнички интерес, убудуће ће наступати као Пословно удружење послодаваца “Унија Чачак 2000”, уместо досадашњег удружења предузећа и предузетника. Један од главних циљева реорганизованог удружења, чија ће основна јединица бити струковна секција, је да се постигну Законом прописани услови репрезентативности послодаваца и оснивање Социјално-економског савета Града Чачка. О овоме се, поред осталог, разговарало на редовној седници Скупштине, која је одржана баш на рођендан “Уније”, у среду, 29. августа, у Научно-технолошком парку.

– Жеља нам је да стално унапређујемо привредни амбијент и да покушамо да утичемо на незаинтересованост привредника Града Чачка и окружења. Циљ је да анимирамо наше колеге да се укључе у рад Удружења, како бисмо повећали број чланова и тако лакше и брже решавали заједничке проблеме – истакао је Адам Зимоњић, директор Удружења, појаснивши да ће се функционисати кроз осам струковних асоцијација.

– Препорука и Европске уније и Републике Србије је да на нивоу Града имамо Социјално-економски савет, који треба да чине представници послодаваца, синдиката и локалне самоуправе. На пословним удружењима је највећи посао, јер морамо да постигнемо репрезентативност, односно да имамо 10 одсто привредних субјеката, који запошљавају најмање 15 одсто од укупног броја запослених у привреди Чачка – рекао је Зимоњић, који је присутне известио о постигнутим резултатима Удружења у протеклих 18 година. Он је позвао сва пословна удружења да се ангажују у том правцу, да анимирају нове чланове, и нагласио да је формирање Социјално-економског савета значајно и због пројеката које финансира ЕУ.

Он сматра да се однос локалне самоуправе и домаћих привредника мора још развијати. У односу на домаће привреднике, страни инвеститори имају много боље услове и погодности приликом запошљавања нових радника, али постоје индиције да ће се ове године мењати програми везани за српске послодавце, навео је Зимоњић.

Привредник Милић Поповић, известилац о иницијативи за унапређење рада Удружења, подсетио је да је политичко-економски систем промењен још пре скоро три деценије, када је створена нова класа послодаваца, као и на то да је Закон о Социјално-економском савету усвојен још 2004. године.

– Најнормалније је било да тај нови сталеж добије своје место у друштву, да добије своју институцију, преко које би могао да износи своје планове, проблеме… Али до данас таква институција не постоји. Решили смо да почнемо од стварања Уније послодаваца у Чачку, са циљем постизања репрезентативности у Социјално-економском савету, који је почетно место на коме ће синдикати, послодавци и извршна власт разговарати у циљу унапређења укупног пословног амбијента. Ово је наш почетак стварања Уније послодаваца у Чачку – рекао је Поповић.  

Пословно удружење “Унија Чачак 2000” имало је раније 250 привредних субјеката, а сада 120 на нивоу Града Чачка и већи број из локалних самоуправа у окружењу. План је да се у септембру конституишу струковне секције, затим да се одржи Изборна скупштина и изаберу органи управљања реорганизованог удружења.

В. Т.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.