Kultura

„РЕТРОВИЗОР 2018“ (други део)

ДОГАЂАЈИ КОЈИ СУ ОБЕЛЕЖИЛИ ЧАЧАНСКУ КУЛТУРУ

„РЕТРОВИЗОР 2018“ (други део)

Пише: Душан Даријевић

Ово је избор из властитог угла свега оног што је обележило културу и уметност у Чачку 2018. године, само једно лично виђење, без претензија за анализирањем рада свих културних институција и свих оних који се баве културом у Чачку.

 

ЛИКОВНА И ВИЗУЕЛНА УМЕТНОСТ

Увек високо место у годишњим прегледима заузимају ликовне изложбе. Чачак има више значајних ликовних манифестација, а прворазредни културни догађај у свету ликовне и визуелне уметности, не само Србије, већ и региона је Меморијал Надежде Петровић. Ове године 29. Меморијал „LIMITED“, избор савремене српске уметничке сцене извршили су угледни уметници уместо кустоса: Урош Ђурић, Михаел Милуновић и Вук Видор. Свакако у овој години не треба заборавити ни важну Балканску изложбу, посебно део постављен у Народном музеју. Балканску изложбу – Отворена књига Балкана, ове године под називом „Дијалог“, организује Центар за визуелна истраживања „Круг“. Све похвале Божидару Плазинићу, руководиоцу Центра, који ентузијастички ван институција, али у сарадњи са њима организује манифестацију са великим бројем страних уметника.  Одличне су биле и ретроспективне изложбе Душана Оташевића и Петра Лубарде у Уметничкој галерији „Надежда Петровић“.

ФОТОГРАФСКЕ ИЗЛОЖБЕ

И ове године за сваку похвалу је рад и активности, успеси чачанских фотографа, као и њихове изложбе. Они су окупљени у два фотографска удружења: Фото кино клуб „Чачак“ и Фото група „Формат“. Изложбе једног и другог удружења у Дому културе, Народном музеју („Формат“) и „Жутој кући“ („Формат“) заслужују највише оцене, а ту су и бројне награде на изложбама у Србији и иностранству. Занимљива је и изложба фотографија Александра Алемпијевића (Дом културе) са фотографијама насталим на овогодишњем и прошлогодишњем издању Фестивала „Карусел“.

МУЗИЧКИ ПРОГРАМ

Догађаји који су обележили музичку 2018, поред бројних концерата, фестивала, свакако су концерт Влатка Стефановског и „VIS Antiqua“ у Дому културе, Рамбо Амадеус (ДУК ФЕСТИВАЛ), „Партибрејкерси“ („Прича“). Клупску сцену су обележили наступи, ККН (Српски паб), Ана Ћурчин, „Дукат“, Борис Младеновић (Loby Pubblic), концерт група „Бело у боји“, „Збедем“ „4 особе“ – МЦ Манчула.  Фестивал амбијенталне и етно музике „Карусел“ посебно су обележили својим одличним наступом уметници који су стасали на првом музичком фестивалу у Чачку, Краљ Чачка, „Ethno Jazz Orchestra“, као и концерти пет иностраних извођача: Микула, „KUHN FU“, „Cedric Hanriot Trio“, „Atma Mundi Ensemble“, „Ethnic Trance Duo“, као и наступ светски етаблираног бенда „ЕYОТ“ из Ниша. Крај године је био резервисан за концерт Рада Шербеџије.
Своја нова издања су имали и фестивали „ПРИЧА“ и „ДУК“.
Посебно треба похвали Музичку школу „Др Војислав Вучковић“ за изузетно успели годишњи концерт одржан поводом Дана школе у препуном Дому културе. Похвалу заслужују и младе наде, попут пијанисткиње Иве Вуковић и бубњара, перкусионисте, мултиинструменталисте Алексе Милијановића, бивши ученици Музичке школе у Чачку, због бројних награда и успеха на међународним такмичењима (Ива) и својим наступима на фестивалима (Алекса).

КЊИЖЕВНОСТ И ИЗДАВАШТВО

На самом крају године, два одлична романа, „Очи“, први роман Јелене Ћусловић и „Први чин“ Александра Бећића. Наравно, издаваштво су и ове године обележили нови бројеви часописа „Градац“ и нове књиге у едицијама „Алеф“ и „Лађа“.

КУЛТУРНО ОБРАЗОВНИ ПРОГРАМ

Бројна и одлично посећена била су предавања у оквиру Културно – образовног програма Дома културе, који успешно годинама организује и води Верица Ковачевић. Посебно успело вече је посвећено Петру Пеци Поповићу, када је приказан и документарац Милана Никодијевића о доајену рок новинарства у Југославији и Србији.

НОВИ ПРОГРАМИ

Од нових програма 2018. годину је обележио пројекат „На маргини“ у Дому културе, пет програмских вечери посвећених темама са маргине различитих уметности (књижевност, музика, филм). Нажалост, због недостатка финансија пројекат неће у овој форми бити настављен у 2019. години, али неке од замисли биће реализоване кроз друге прораме Дома културе.

ОСТАЛО

Ту су и бројна истрааживања, изложбе, нова издања, симпозијуми и други културни догађаји у организацији Међуопштинског историјског архива и Народног музеја и Градске библиотеке „Владислав Петковић Дис“. Треба похвалити и „Заједницу дома и школе“ Гимназије у Чачку са бројним едукативним програмима за младе и низ догађаја у ванинституционалној организацији које су подржале и институције и Град Чачак.

ИНФРАСТУКТУРА

За сваку похвалу је све оно што је од стране градских власти урађено на плану културне инфраструктуре, зграда у изградњи: нови дом Градске библиотеке, инфраструктурно опремање велике сале Дома културе (набавка савремене биоскопске опреме уз помоћ Филмског центра Србије), помоћ у формирању Градског позоришта као нове културне институције, финансирање манифестација од значаја за културу Града Чачка, сређивање простора у непосредном окружењу Дома културе и друго.

ЗАПАЖАЊА

Културни живот у Чачку постоји, има своју публику, а за сваку похвалу је и све озбиљнији напори у едукацији младих. Значајна средства су опредељена и у инфаструктуру културних институција, једино не охрабрује смањење буџета за поједине програме и манифестације у 2019. години, што ће у значајној мери погодити организаторе културних догађаја, посебно оних нових и иновативних. Све у свему, било је значајних културних догађаја, добро медијски покривених у већини случајева, са солидном посетом, организација и реализација већине догађаја на високом и стандардном нивоу. Чачак на уметничком и културном плану има чиме да се похвали, како на стварању и организацији догађаја у властитој продукцији, тако и са гостујућим програмима високог квалитета. У првом плану су ипак били културни и уметнички догађаји, а не естрада, која доминира годинама. Радује да надлежни све више пажње поклањају очувању културне баштине, али и стварању нових вредности. Кича и естраде увек превише за оне који држе до културе, али срећом, постоји алтернатива као залог за будућност.

Оставите одговор