Aktuelno Društvo

РОДИТЕЉ – НЕГОВАТЕЉ И ПРЕД ЗАКОНОМ

ОСНАЖЕНЕ ПОРОДИЦЕ – БОЉИ ПОЛОЖАЈ МЕНТАЛНО НЕДОВОЉНО РАЗВИЈЕНИХ ОСОБА

РОДИТЕЉ – НЕГОВАТЕЉ И ПРЕД ЗАКОНОМ

1 Sandra Ivankovic Udruzenje gradjana Sreca
Сандра Иванковић, председница Удружења грађана “Срећа”

Родитељи ментално недовољно развијених особа, пре свега деце са вишеструким сметњама, већ пет година воде битку у Србији да се промени део закона, чиме би се регулисало увођење статуса “Родитељ – неговатељ”. За протекле три године у бројним петицијама, као и преко фејсбук странице “Подршка закону Родитељ – Неговатељ”, сакупљено је више од 61.000 потписа, али иако је овај број одавно премашио законски праг да се измена усвоји, она до сада није наишла на разумевање законодаваца, односно још није дошла пред републичке посланике.

О самој иницијативи, о томе шта би ова измена донела породицама и њиховој деци и новим разлозима за наду, разговарали смо са Сандром Иванковић, председницом Удружења грађана “Срећа” из Новог Сада, које је један од иницијатора за увођење овог статуса у законске оквире.

srceРодитељима деце са вишеструким сметњама у развоју, деце која су у потпуности зависна у задовољењу основних животних потреба од стране друге особе, ускраћена су основна права, а пре свега право на рад, како би задовољили многобројне потребе детета са сметњама у развоју, а и осталих чланова породице. Родитељи најчешће не могу да се запосле, без обзира на њихове личне компетенције, могућности, потребе и жеље. Управо из ових разлога, готово сваког дана суочавају се са тешком материјалном ситуацијом, а многи су на ивици социјалне угрожености. Због стања детета родитељи не могу да га повере на чување другој особи из здравствених и безбедносних разлога и због тога је неопходно да се ова проблематика законски регулише, наводи се између осталог у самој Иницијативи.

Иницијатори и потписници, заправо, траже да се пред законом изједначе са хранитељима ментално недовољно развијене деце, који за своје ангажовање примају месечну надокнаду и финансијску помоћ за туђу негу и помоћ, а омогућено им је и право на пензијско осигурање.

2 (1)– Биолошки родитељи добијају само надокнаду за туђу негу и помоћ и то им је често једини приход, а уствари сав новац користе само за своје дете, за негу и лекове. Ту су разне терапије, вежбе, посебни режими исхране, помагала, лекови. То све веома много кошта и не може да покрије надокнада за туђу негу и помоћ. Уз то, надокнаду не добијају све породице – каже Иванковић и подсећа да је Иницијативу, осим породица и многих удружења родитеља, подржала и стручна јавност, да је предлог стигао до Одбора за људска и мањинска права Народне скупштине Србије и да су одржани протести у многим градовима Србије, између осталих у априлу прошле године и у Чачку.

– Протести су били историјски, јер је на њима било заиста много људи. Све то до сада није имало неког значаја за власт. Али, први пут ове године наишли смо на подршку владајуће странке СНС. За разлику од претходника, наш предлог је подржао и нови министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић. Недавно сам разговарала са народном посланицом ове странке Александром Малетић, која је обећала да ће у наше име преузети саму Иницијативу. Очекујемо и састанак са министром Ђорђевићем, а велику захвалност упућујемо посланици Малетић – каже она и наглашава велику помоћ градоначелника Новог Сада Милоша Вучевића, који је подржао родитеље од самог почетка.

protes u cacaku
Протест у градском парку у Чачку, 2016

Како наводи Иванковић, према подацима из 2015. године, у Србији има 3.316 породица са дететом вишеструко ометеним у развоју.  Она објашњава да родитељи неће бити условљени, односно онима који су запослени и који могу да раде, неће бити наметнутно да се одрекну тог свог права. Иванковић каже да су многе државе ово питање позитивно регулисале, поред осталих Хрватска и Црна Гора.

– Свуда у свету ово се води као елементарно право, а у Европи су без овог закона, мислим, једино Србија и Босна и Херцеговина…. Ми се надамо добром исходу још ове године, али, наравно, све док предлог не уђе у процедуру усвајања, ми смо резервисани. Ово би коначно значило да смо ми као родитељи “видљиви” за друштво и државу – закључује Сандра Иванковић и апелује на народне посланике да, пре свега као родитељи, подрже ову промену, која би бројним породицама значила ново поглавље у животу.

markica osi za projekatВ. Тртовић

Оставите одговор