Srbija

Сабор трубача испунио очекивања

ВИШЕ ОД 300.000 ГОСТИЈУ

Миливоје Доловић, заменик председнице Општине Лучани и председник извршног одбора Сабора, након завршетка 57. Драгачевског сабора трубача и сумирања утисака, у име организатора ове традиционалне народне феште, нам је рекао:

MILIVOJE DOLOVIC

-Овогодишњи, 57. Сабор трубача у потпуности је испунио очекивања. Ми смо, пре свега, поносни на то што је Сабор протекао без икаквих инцидената, није било никаквог нарушавања јавног реда и мира, потпуно безбедно, како по нашој оцени, тако и по оцени полиције и свих безбедносних служби. Што се тиче посете, било је 50 одсто више гостију него претходне године, а укупно више од 300.000 људи боравило је у Гучи током пет дана Сабора. Наша идеја пре почетка Сабора да се сви садржаји врате труби се показала као добра. Најпосећенији јесте био концерт Горана Бреговића и “Бијелог дугмета” уз пратњу трубача, који су свој репертоар и свирку комплетно прилагодили трубачким захтевима Сабора – истакао је Доловић.

Да је труба одјекивала Гучом из мајсторских руку, сведоче и концерти Бобана Марковића, Дејана Петровића, Дејана Лазаревића, Екрема Мамутовића, Бојана Ристића, Саше Крстића, који су, такође, испунили очекивања. На посету овим концертима утицали су и временски услови. Невреме које је задесило Гучу и Лучане у суботу између 16 и 17 часова, је, по мишљењу Доловића, више осујетило и поколебало посетиоце из околних градова који би породично стигли на Сабор, него саме сабораше.

-Упркос томе, сви програмски садржаји су у суботу и недељу протекли у најбољем реду, па и финално такмичење, које је публика стоички испратила под кишобранима. Враћање шатри у црквену порту је једна од две ствари због које смо посебно похваљени након Сабора. Чак су и угоститељи који су радили у том простору задовољни, а можда ћемо за идућу годину у оквиру црквене порте направити још једну бину, на којој ће се током Сабора одвијати програмски садржаји. Општи је утисак и других угоститеља да је после неколико година стагнације, почео да се повећава број посетилаца у Гучи. Можемо рећи да је Сабор ове године у потпуности враћен својим коренима, да је комплетан садржај испоштован и да овакав начин организације, ову формула, треба да применимо и убудуће – наглашава Доловић.

Када је реч о иностраним гостима, највише их је дошло из Словеније, Пољске и Француске. Било је и нешто више Енглеза него раније,  Португалаца, Чеха, Републике Српске и Црне горе, а оно што посебно радује организаторе је повратак гостију са простора Моравичког округа .

ДОМ ТРУБЕ, НОВИ КРИТЕРИЈУМИ ЗА МАЈСТОРСКО ПИСМО 

На конференцијама за новинаре и састанцима капелника сениорских и јуниорских оркестара и капелника Шампиона Гуче, речено је да су сви истицали квалитет смештаја у Дому трубача, и веома су били захвални организаторима на чињеници да су после 57 година коначно добили свој  простор и комфор из кога су током пет дана одлазили на такмичења и концерте. Дом трубе са 27 соба и 162 лежаја, уз још неке дораде, биће и током године у функцији спортског и рекреативног туризма, наглашава Миливоје Доловић.

57 SABOR IZLOZBE NESTO 009

Од ове године измењени су критеријуми за стицање звања мајстор трубе Драгачевског сабора о чему је на првој конференцији за новинаре ицрпно говорио председник Саборског одбора Слободан Јоловић. Он је истакао да се убудуће неће дозволити да неко такмичи 20 година у финалној вечери, а да не стекне мајсторско писмо, као и да неће моћи да буде проглашен мајстором трубе неко ко је био три пута миљеник жирија публике. Мораће имати бар две титуле од стручног жирија. Сви трубачи капелници са 50 година старости и две победе стећи ће звање Мајсторас трубе, као и капелници са навршених 60 година живота који су учествовали на 20 финалних такмичења, иако нису освојили довољан број победа.

Зорица Лешовић Станојевић

(Цео текст са Сабора трубача у сутрашњем „Гласу“)

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.