Aktuelno Zdravstvo

САВЕТИ ИЗ ХИТНЕ ПОМОЋИ НА ПОЧЕТКУ КУПАЛИШНЕ СЕЗОНЕ

Због високих температутра, ове године су Градски базени раније отворени за купаче. Данас до поднева већ је продато 30 карата и неки Чачани нашли су решење како да се спасу врућине. За оне којима високе температуре не одговарају, из Хитне помоћи, стручњаци су дали савете како да се грађани најбезбедније понашају, како би предупредили било какве здравствене проблеме.
Иако расхлађивање у води свакако прија по овој врућини, из Службе Хитне помоћи, ипак подсећају на основна правила којих се треба придржавати када почне купалишна сезона. А то је да се обавезно расхладите пре уласка у воду, да деца избегавају највеће врућина, а да хронични болесници обавезно користе своју терапију.

 


Неки ће још увек, сачекати на купалишну сезону, али ће спас свакако потражити у климатизованим просторијама. Стручњаци апелују да је битно не правити велику разлику у темкператури и редовно чистити климе, јер нередовно чишћење може изазвати разне вирусне инфекције.

Марија Страњанац, заменица начелника Хитне помоћи

– Високе температуре, као и веома спарно време, утичу на лоше стање, како здравих особа, тако и хроничних пацијената, па је било и више позива Служби хитне помоћи. Грађани су се највише жалили на главобољу, осећај гушења, малаксалост, гиубитак снаге, што су све последице повишених температура – рекла је др Марија Страњанац, заменица начелника Хитне помоћи, апелујући највише на колапсна стања.
Колапсно стање представља краткотрајни губитак свести, када се деси нагли пад притиска. Иако то изгледа драматично, апелује се на грађане да не дижу панику, већ да му помогну, како би се пацијент брзо опоравио. ПОтребно је подићи му ноге у хоризонтални положај, како дошло до дотока крви у мозак – објашњава др Страњанац. Она каже да се колапсна стања најчешће дешавају као последица дужег стајања, јер тада долази до пада притиска и губитка свести.
Из Службе хитне помоћи наглашавају и да је у последње време повећан број прегледа због уједа крпеља, а лекари саветују грађанима да никако сами не интервенишу, већ да се обавезно јаве лекару.

Оставите одговор