Foto-galerija

САВРШЕНСТВО ИЗРЕЗБАРЕНИХ ЈАЈА

ПОСЕБАН ТАЛЕНАТ ЈОВИЦЕ МИРОСАВИЋА

Неурохируршка прецизност, алат сличан зубарском. Израда једног Јовичиног дела може трајати неколико дана или месеци, зависи шта је намерио да створи. Крајњи резултат – савршени мир и енергија који зраче из сваког делића његове рукотворине.

 

Јовица резбари љуске од нојевих, пачијих и гушчијих јаја. Пажљиво извади садржај, обради љуску, али не користи никакве посебне супстанце, потом ради део по део. Мотиви су разни – природа, птице, ликови светитеља… У кратком опису уметности резбарења љуски од јаја већ је поменуто колико је прецизност важна. Она доноси и посебну финоћу…

– Читав процес резбарења мора бити плански и поступан. Морам да имам визију дела које желим да створим и да му посветим посебну пажњу. Резбарење не трпи грешке, чак је и најмања врло уочљива. Свакоме ко се заинтересује за мој рад, кажем му да мора уживо да види свако дело. Једино посматрањем голим оком стичемо прави утисак – објашњава Јовица.

И заиста је тако. Сигурно је да ће свако од нас његове радове доживљавати на свој начин, али оно што засигурно посматрач осети су мир и хармонија који зраче из сваке уметничке “шупљине”. Утисак је и да бисмо свако јаје могли данима да посматрамо, а да нам не буде досадно. Посебан ефекат дају постоља и светлост која сија из љуске.

Дела Јовице Миросавића (32) из Љубић поља могу да трају хиљадама година.

Јовица је завршио грађевински смер, али се грађевинарством најмање бавио. Више је био посвећен електроници и рачунарима. Смиреност и прецизност у раду показао је још у детињству. Зато је увек радио послове за које многи од нас не би имали живце. Уметност којом се бави привукла га је чим је видео прве радове других стваралаца. Није то било тако давно… Даровитост и посебан однос према раду, створили су јединственог уметника.

– Прецизни људи не копирају друге. Сваки покушај да будемо неко други је бесмислен. Права уметност се крије у инспирацији. Највећи уметници су имали свој пут, нису ишли утабаним стазама – каже Јовица.

У читавој палети вредних радова, Јовица чува и дела других уметника. Његовим синовима Милошу и Ђорђу посебно је драго осликано јаје пужа. То необично дело припада Немици која сваке године организује изложбе за уметнике у осликавању јаја…

У кући пуној необичних и вредних дела, читав мир и склад, осим Милоша и Ђорђа, употпуњује и Јелена, Јовичина супруга.

(Цео текст у најновијем „Чачанском гласу“)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.