Foto-galerija

SAVRŠENSTVO IZREZBARENIH JAJA

POSEBAN TALENAT JOVICE MIROSAVIĆA

Neurohirurška preciznost, alat sličan zubarskom. Izrada jednog Jovičinog dela može trajati nekoliko dana ili meseci, zavisi šta je namerio da stvori. Krajnji rezultat – savršeni mir i energija koji zrače iz svakog delića njegove rukotvorine.

 

Jovica rezbari ljuske od nojevih, pačijih i guščijih jaja. Pažljivo izvadi sadržaj, obradi ljusku, ali ne koristi nikakve posebne supstance, potom radi deo po deo. Motivi su razni – priroda, ptice, likovi svetitelja… U kratkom opisu umetnosti rezbarenja ljuski od jaja već je pomenuto koliko je preciznost važna. Ona donosi i posebnu finoću…

– Čitav proces rezbarenja mora biti planski i postupan. Moram da imam viziju dela koje želim da stvorim i da mu posvetim posebnu pažnju. Rezbarenje ne trpi greške, čak je i najmanja vrlo uočljiva. Svakome ko se zainteresuje za moj rad, kažem mu da mora uživo da vidi svako delo. Jedino posmatranjem golim okom stičemo pravi utisak – objašnjava Jovica.

I zaista je tako. Sigurno je da će svako od nas njegove radove doživljavati na svoj način, ali ono što zasigurno posmatrač oseti su mir i harmonija koji zrače iz svake umetničke “šupljine”. Utisak je i da bismo svako jaje mogli danima da posmatramo, a da nam ne bude dosadno. Poseban efekat daju postolja i svetlost koja sija iz ljuske.

Dela Jovice Mirosavića (32) iz Ljubić polja mogu da traju hiljadama godina.

Jovica je završio građevinski smer, ali se građevinarstvom najmanje bavio. Više je bio posvećen elektronici i računarima. Smirenost i preciznost u radu pokazao je još u detinjstvu. Zato je uvek radio poslove za koje mnogi od nas ne bi imali živce. Umetnost kojom se bavi privukla ga je čim je video prve radove drugih stvaralaca. Nije to bilo tako davno… Darovitost i poseban odnos prema radu, stvorili su jedinstvenog umetnika.

– Precizni ljudi ne kopiraju druge. Svaki pokušaj da budemo neko drugi je besmislen. Prava umetnost se krije u inspiraciji. Najveći umetnici su imali svoj put, nisu išli utabanim stazama – kaže Jovica.

U čitavoj paleti vrednih radova, Jovica čuva i dela drugih umetnika. Njegovim sinovima Milošu i Đorđu posebno je drago oslikano jaje puža. To neobično delo pripada Nemici koja svake godine organizuje izložbe za umetnike u oslikavanju jaja…

U kući punoj neobičnih i vrednih dela, čitav mir i sklad, osim Miloša i Đorđa, upotpunjuje i Jelena, Jovičina supruga.

(Ceo tekst u najnovijem „Čačanskom glasu“)

Ostavite odgovor