Kultura

Самостална изложба еминентног српског уметника и академика Душана Оташевића „Гозба“

Душан Оташевић: „Гозба“

 

Самостална изложба еминентног српског уметника и академика Душана Оташевића под називом „Гозба“ биће отворена у уторак 27. марта у 19 сати у Уметничкој галерији „Надежда Петровић“ у Чачку.

Изложба је својеврсна ретроспектива уметничких радова на тему потрошачког друштва и препуштања задовољењу основних животних потреба које уметник провлачи кроз свој опус од најранијег периода. Изабрани уметнички радови Душана Оташевића стилски представљају „специфичну варијанту поп-арта у југословенском, социјалистичко-модернистичком уметничком контексту“ где не обрађује, као амерички аутори, брендиране производе, већ производе свакодневне опште потрошње. Припадају ангажованој уметности у којој аутор спаја критику и иронију. У сликарском поступку његови радови приказују технолошко-занатску редукцију и свесну демистификацију стварања. Већином имају облик објеката у комбинованој техници где доминира дрво као материјал (лајсне, плочасти облици). У једној изјави из 1969. године о настајању својих уметничких радова Оташевић говори као о било којој производњи: „Предмет правим као што столар прави креденац. Као што лимар прави олук. Нема мистерије, нема музе.“ Иако своје стваралаштво описује као свако животно делање, Оташевић специфично, мудро и метафорично промишља и кроз посебну – оригиналну призму посматра стварност из чега се рађају дела пуна довитљивости и хумора која лако заокупљују пажњу посматрача.

На изложби ће, између осталих, бити представљена инсталација „Београдска вечера“, рад за који је уметник 1994. године добио Награду града Чачка на 18. Меморијалу Надежде Петровић, а који није ни мало изгубио од своје актуелности.

Посебно истичемо чињеницу да ће јавност моћи да види и најактуелније Оташевићеве радове настале 2017. и 2018. године. Први пут ће бити представљен и експонат „Са златним есцајгом“ који припада Уметничкој галерији „Надежда Петровић“, а доспео је у њену збирку путем конкурса за откуп радова Министарства културе и информисања 2016. године. Део експоната је у власништву Славице и Даниела Трајковића из Београда, а остали припадају аутору.

Чачанској публици ће на изложби бити представљени радови који су настали у периоду од 1966. године до данас, а поставка ће бити доступна посетиоцима до 22. априла.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.