Само је једном највише на свету

ПРЕДСТАВЉЕН ПРВИ РОМАН МАЈЕ ИЛИЋ ТИМОТИЈЕВИЋ

Иако је по суштини, називу и на први поглед роман Маје Илић Тимотијевић “Само је једном највише на свету” љубавна прича, у својој струкутури грађена као мозаик од низа појединачних ситуација и ликова који ротирају око централне личности, реч је о модерном роману који, по речима професорке српског језика и књижевности Тамаре Пауновић, “у себи садржи елементе психолошког, друштвеног, лирског романа у чијој основи је психологија карактера”. Суштину овог рукописа можда понајбоље сублимира њен закључак који је изнела приликом представљања књиге: “Само је једном највише на свету, носи једну вишу поруку, јер не доживи човек само једном интензивно љубав, већ и успон, пад, срећу или несрећу, и то једно нам често обележи читав живот.” У тај оквир се уклапају приче о љубави која није увек и предуслов за срећу, о брачном троуглу, предрасудама, уценама и материјалним интересима, утицају друштва на обликовање појединца. Роман је временски котиран у деведесте и надаље, а кроз карактере својих јунака Маја Илић Тимотијевић сведочи о сујети, класном раслојавању, појединцима којима новац и моћ постају опсесија, моралним уступцима, наличју, личним ломовима и још много чему.

MAJA PREDSTAVLJANJE ROMANA

О стилу и језику којим Маја пише говорио је Стефан Аврамовић, такође професор српског језика и књижевности, у својству лектора свих њених књига, поздрављајући предлог дизајнера свих Мајиних издања Данка Крстовића, да књиге добију и лектора, што би, иначе, требало да се подразумева у свету јавне речи, али пракса је далеко од овог правила. Аврамовић је у том смислу истакао да “ауторка поштује језик на којем ствара, да је књига вишеструко занимљива, јер има и криминалистичко-шпијунску димензију и специфичну композицију”.

-Моји јунаци иду кроз време, наше транзиционо време, то је мој стил. То је и моје време у коме живим и стварам. Као и у причама које сам претходно писала, у роману је настављена карактерологија. Али, сваки лик представља  другог, нико не говори о себи, ту су и жене и мушкарци, различитог животног доба, сви се негде повезују, а постоји и централни лик који пролази кроз сву ту немилост… – рекла је, поред осталог, ауторка.

После неколико збирки прича и једне књиге поезије, свој први роман Маја Илић Тимотијевић, члан УКС, је представила у суботу, 2. септембра, у свом сликарском атељеу, где је уприличена истовремено и изложба њених слика. Водитељ ове промоције била је Јасминка Марић Глишовић, проф. разредне наставе. Роман је промотивно ауторско издање од 160 страна, корице је као и за претходне књиге сама осликала, а за овогодишњи сајам књига Маја очекује да ће се наћи и неки од актуелних издавача који ће преузети овај наслов.

Зорица Лешовић Станојевић

 

 

Оставите одговор