O vršnjačkom nasilju iz različitih uglova

САЧУВАТИ ЛОЗИНКУ ЗА БЕЗБЕДНОСТ

О ВРШЊАЧКОМ НАСИЉУ ИЗ РАЗЛИЧИТИХ УГЛОВА (9)

Стални развој информационо-комуникационих, као и све већа доступност интернета младима омогућили су нове видове учења, забаве, комуницирања, али и нове врсте ризика. Зато су последњих година покренуте многе иницијативе којима су регилисана права деце и младих у дигиталном свету, подсећају у Полицијској управи Чачак. Прегршт корисних сазнања доступно је и на интернет страницама ”Кликни безбедно” и ”Нет патрола”.

Вређање и оговарање на друштвеним мрежама, слање увредљивих и претећих порука, слика или видео снимака, узнемиравање телефонским позивима, лажно представљање, креирање профила на туђе име, игнорисање, подстицање мржње – најучесталији су видови дигиталног насиља. Како је све присутније, врло је важно подићи свест деце и одраслих о овом проблему и мерама заштите. Заједничке мере предузели су и министарства унутрашњих послова и просвете. Последњих годину дана у основним школама у Србији спроводе програм ”Основи безбедности деце”. Део тог програма су и предавања које држе обучени полицијски службеници, ученицима четвртих и шестих разреда, о безбедном коришћењу интернета и друштвених мрежа.

– Представљају им се основни облици дигиталног насиља, предочавају опасности које вребају на интернет и указује на начине заштите личних података и информација, опасности због прихватања пријатељстава са непознатим особама, слања приватних фотографија… – подсећају у Полицијској управи Чачак.

Иако је заштита деце и младих одговорност читаве друштвене заједнице, пресудна улога припада породици. Полицијски службеници подсећају на сајтове ”Кликни безбедно” и ”Нет патрола” на којима и најмлађи и родитељи могу сазнати о основним правилима заштите и безбедног коришћења информационих технологија.

ЗАШТИТА ПРИВАТНОСТИ

У низу информација које су свима доступне на сајту ”Кликни безбедно” су општа правила заштите за децу. Стручњаци их најпре упозоравају да сачувају своју приватност, што значи да никако не користе пуно име и презиме.

– На интернеу има злонамерних људи који се лажно представљају. Чувајте их се! Никада никоме немој откривати своју лозинку (пассњорд) за имејл налоге, профиле на друштвеним мрежама и чет сајтовима. Користи ”јаке” лозинке које се не могу лако ”провалити” (комбинацију малих и великих слова и бројева). Имај на уму да све што напишеш и објавиш на интернет постаје јавно и доступно великом броју људи и више није могуће контролисати како ће други људи користити твоје податке – упозоравају стручњаци на сајту ”Кликни безбедно”.

Осим сопствене заштите, важно је сачувати и рачунар. Зато је пожељно уградити антивирус програме који би увек требало да буду функционални. У супротном, свака претрага интернетом није безбедна. Не отварати такозване ”искачуће прозоре”. Најбезбедије је затворити их на знак ”X”. Никада не преузимати садржаје са непроверених сајтова. Неки садрже вирусе који могу оштетити рачунар.

Једно од најважнијих упозорења, не само због сигурности рачунара, је и не отварати имејлове непознатих људи.

– Обриши их. Ако сумњаш да је твој рачунар ”заражен” вирусом, кажи родитељима – још један је у низу корисних савета деци и младима.

РАЗГОВОРИ СА ДЕЦОМ

– Децу можете заштитити на два начина, софтверским подешавањима и разговорима. Имајте на уму да софтверска подешавања никада нису довољна – напомињу стручаци.

Све опасности које вребају на интернет није могуће у потпуности сузбити. Ипак, биће доста сигурније уколико деца нису изложена садржајима за одрасле и онима који могу да их узнемире. Избегавати ”онлајн” сусрете са злонамерним и опасним појединцима. Никако неопрезно користити програме за дељење информација. И правило на које би ваљало увек подсећати – сачувати приватност. Никада се не зна ко и како може искористити личне податке.

Извор и фото: ”Кликни безбедно”

ДУХОВНА ПОУКА

Завиди ли ко губавоме? Не завиди. Зашто онда понеко завиди зломе, када је зло већа болест од губе? Губа је болест тела, а зло болест душе.

Владика Николај Велимировић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.