Aktuelno Društvo

СВЕЧАНО ОТВАРАЊЕ ЗА ДАН ГРАДА

ФИСКУЛТУРНА САЛА ЗА УЧЕНИКЕ ШОСО “1. НОВЕМБАР” И КОРИСНИКЕ УСТАНОВЕ “ЗРАЧАК” У ЗАВРШНОЈ ФАЗИ

Изградња фискултурне сале, на простору између Школе за основно и средње образовање “1. новембар” и Установе за дневни боравак деце, младих и одраслих са сметњама у развоју “Зрачак”, а која је првенствено намењена ученицима и корисницима ове две установе, тече предвиђеним током и по речима Милорада Ђондрића, директора ШОСО и председника Спортског савеза Чачка, реално је очекивати да овај објекат буде свечано отворен за Дан града.

Радници ових дана раде спољну фасаду, а ускоро ће почети постављање унутрашње инсталације и подлоге, односно паркета, као и додатни радови за одбојкашке терене.

– Донекле је измењен пројекат за трибине, јер смо одлучили да то ипак буду столице, а постоји могућност да их добијемо као донацију. Капацитет сале је око 400 места. Након тога предстоји опремање сале и свлачионице справама и реквизитима, а онда и уређење простора око објекта, како би све било спремно за свечано отварање, вероватно за прославу Дана града (18. децембар) – каже Ђондрић.

Објекат ће имати једну салу, висине 12 метара, а будући да је терен димензија 37×21 м. Одлучено је да он буде подељен на два, уместо на три дела. У исто време моћи ће да тренирају, потпуно независно, две групе спортиста.

– Имаћемо мултифункционалан простор, где ће моћи да тренирају и такмиче се сви спортисти, осим рукометаша (неопходна димензија за утакмице је 40×20 м). Иначе, сала има димензије и испуњава све друге услове за званична међународна кошаркашка и одбојкашка првенства – наводи Ђондрић, истичући да је нов објекат првенствено намењен за ученике ШОСО, кориснике Установе “Зрачак” и децу чачанских вртића. Наравно, и за спортисте Спортског клуба “Морава”, који чине садашњи и бивши ученици ШОСО и корисници “Зрачка”, као и све друге особе са инвалидитетом.

– Моћи ће да тренирају и други клубови, али ће се водити рачуна и вршиће се строга контрола употребе целог простора – терена за тренинге и утакмице, као и свлачионица. Пошто су наши часови и тренинзи у преподневним сатима, други ће моћи салу да користе после подне. Али, о томе можемо говорити тек када се направе планови коришћења сале оних којима је првенствено намењена –  наводи он.

Како је раније најављено, вредност инвестиције је 75 милиона динара; 44 и по милиона је обезбеђено из буџета Града Чачка и 30,5 милиона из буџета Владе Републике Србије, односно Министарства привреде. Извођач радова је чачанска компанија “Ratko Mitrovic Construction”.

Спортисти ”Мораве”, ученици ШОСО и корисници “Зрачка” до сада су за спортске активности користили алтернативне просторе. Својим резултатима и успесима на бројним такмичењима већ одавно су заслужили да имају свој спортски дом. Од 2003. године су у редовном систему Специјалне олимпијаде Србије, која је члан Интернационалне специјалне олимпијаде. Када буде завршена њихова сала, у којој ће моћи редовно да тренирају, надају се још бољим резултатима. Овај простор остаће за њих и када заврше школу или престану да се активно баве спортом. Овде ће моћи да се окупе, друже… И то ће бити велики успех, јер многи, када оду из школе, престану са сваком активношћу.

В. Т.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.