Aktuelno Društvo Privreda

СНАГА ТИМСКОГ ДУХА

ЗАПОСЛЕНИ У КОМПАНИЈИ “АЛЕФ ТРОЈНИ” НА ТЕЧАЈУ АЛПИНИЗМА

СНАГА ТИМСКОГ ДУХА

9Како би своје запослене “ојачали” и у њима подстакли тимски дух, руководство компаније “Алеф Тројни” организовало је једну врло необичну активност. Наиме, петнаестак радника ове компаније, међу њима и две жене, били су на алпинистичкој обуци на Каблару и Овчару. Иако је за многе, пре овога, једино “алпинистичко искуство” било пењање на дрво, уз много храбрости и добре инструкције, обуку су прошли успешно.

Искуства полазника су, према њиховим речима, веома занимљива,а  важна су за посао који обављају, с обзиром да се компанија у којој раде, поред осталог, бави висинским и грађевинским радовима у мобилној телефонији и грађевинарству. Алпинистичку обуку, специјално прилагођену потребама извођења висинских радова, осмислили су Планинарско друштво “Каблар” и Бобан Миловановић, инструктор алпинизма.

 

– Алпинистичко знање и вештина запослених у компанији су полазна основа да би се посао обављао квалитетно и безбедно. Потребе посла и услови рада захтевају посебан склоп личности, као и физичку кондицију. Када се неко налази на 170 м висине на стубу, окачен на ужету испод кога је амбис, при налету ветра чија брзина зна бити огромна, изложен непредвидивим и променљивим временским условима, топлоти, хладноћи и леду, најбитнији фактор, поред знања као основе, јесу мир и сталоженост. Све то је потребно да би адекватно и брзо решили непредвидиве ситуације – објашњавају у “Алефу Тројном”. Као други посебно важан разлог ове обуке наводе изградњу тимског духа, као и међусобног поверења радника и претпостављених, што је, наглашавају, полазна основа како не би дошло до грешки, због којих може бити угрожен нечији живот.

Прва обука одржана је 15. и 16. јула, а затим и наредног викенда. Пре саме обуке, запослени су морали да добију лекарско уверење за рад на висинама. Сам течај имао је теоријски и практични део. Наравно, по завршетку сваке технике, полагали су испит пред комисијом. Кабларске литице биле су прави изазов, а алпинистима су на располагању била природна алпинистичка вежбалишта и смерови – Пролећни, Моравски, Ветровити, Ковачев, а група која је на обуци била 22. и 23. јула, походила је нову стазу, која је назив добила баш “АЛЕФ3”. Свака нова литица била је изазов. Две припаднице лепшег пола, биле су “у стопу” са својим колегама. Изузетну атракцију за туристе и случајне пролазнике, биле су вежбе на литицама испод железничког моста…

…У компанији “Алеф Тројни” наглашавају да је циљ обуке успостављање поверења, развијање тимског духа, подизање адреналина, стварање атмосфере уживања у тимском раду…

– Ови програми доводе до побољшања комуникације, дефинисања заједничких карактеристика и побољшања односа у тимовима. Није довољно добро ако радимо само оно што закон прописује. Морамо бити предводници у питањима друштвене одговорности  – кажу.

Важан део активности била су и сазнања о пешачким и бициклистичким стазама, као и свим лепотама и манифестацијама у Овчарско-кабларској клисури. Након завршеног течаја и испуњавања услова предвиђених Алпинистичким правилником Планинарског савеза Србије, полазници течаја стекли су звање млађи алпиниста-приправник.

В. Тртовић

Цео текст можете прочитати у новом броју „Чачанског гласа“

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.