Kultura

СОЛИДАРНОСТ И УМЕТНИЧКИ ДАР

СОЛИДАРНОСТ И УМЕТНИЧКИ ДАР

Један догађај, недавно одржан (петак 22. јун), показује нам да за нас има наде све док живимо у окружењу младих талентованих уметника, који не жуде само за славом и успехом, већ их красе солидарност и хуманост, свест и разумевање за туђе проблеме и животну муку. Наиме, шесторо младих људи, сви одреда некад ученици Средње музичке школе у Чачку, а сада студенти на музичким факултетима и академијама, окупили су се на хуманитарном концерту за своју колегиницу, пијанисткињу Драгану Станимиров, оболелу од карцинома. Овим поводом, у оквиру хумане акције и прикупљања средстава за лечење болесне уметнице, одржано је више концерата у Србији. Нажалост, у Чачку прошлог петка, изгледа да је било више љубитеља фудбала, него оних спремних да уживају у фантастичном концерту музичара, који су током година школовања на својим факултетима заиста знатно напредовали.

Пред стотинак музичких радозналаца, који не заборављају на хуманост, у свечаној сали Музичке школе „Др Војислав Вучковић“, наступили су: Нешка Ранчић, виолончело, Мина Цветковић, флаута, Даница Маринковић, клавир, Анђела Тодоровић, сопран, Исидора Симовић, клавир и Марко Остојић, барито. Сат времена, уз пажљиво одабран репертоар и сјајно извођење младих уметника.
Потребно је ипак издвојити фантастичну Анђелу Тодоровић, сопран и њену интерпретацију и извођење дела С. Рахмањинова, Р. Хахна су чудесна, пуна енергје, топлине и сигурности у гласу, невероватан напредак. Ништа мање хвале недостаје и за младу флаутисткињу Мину Цветковић и заиста је било уживање слушати како изводи  „Syrinx“, К. Дебисија или Гликову „Мелодију“, из опере „Орфеј и Еуридика“.
Пуно хвале и за младе пијанисткиње Даницу Маринковић, која је сјајно извела захтевно дело Димитрија Шостаковича „Прелудијум и фуга“, А дур. бр. 7 “ и Исидору Симовић, брљантно одсвирала Брамсов „Skerco“ опус бр.4. Не треба никако заборавити ни младог баритона Марка Остојића и виолончелисткињу Нешку Ранчић.
Прегршт дивних мелодија и хуманости дивних уметника, пред којима је свакако дуга и успешна каријера.

Д. Д.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.