Društvo

Сретење је велики празник и за православне вернике

ЧУДЕСАН ПРАЗНИК СРЕТЕЊЕ: Девојке, добро пазите, ево како да данас сазнате за КОГА ЋЕТЕ СЕ УДАТИ
Не слави данас само држава дан државности. Сретење је велики празник и за цркву и за све вернике у Србији. Овај празник од давнина прати и велики број народних обичаја и веровања.
Аутор: Н. Д.
Фото: Printskrin

Извор: Дневно
Историјски забавник

Српска православна црква и верници данас славе Сретење Господње – успомену на дан када је Богородица први пут увела у храм новорођеног Христа да га посвети Богу. Сматра се да је овај празник од суштинске важности за хришћанство јер од заборава чува први сусрет Исуса, који ће постати Спаситељ човечанства, са људима.

Према канону православне цркве Сретење је сврстано у ред Господњих, али и Богородичних празника, јер се на тај дан истовремено велича чистота Богородице коју је, како каже предање, првосвештеник Захарија, отац Јована Крститеља, увео у јерусалимски храм на место одређено за девојке.

Празник се слави од времена цара Јустинијана, у црквеном календару је обележен црвеним словом, а у Србији има велико значење и симболику.
У нашем народу постоји веровање да се на Сретење срећу зима и лето. Зато ће данас многи пажљиво гледати у небо и проматрати временске прилике.
Они који живе у близини зоолошког врта, прогнозу ће оставити медведима. Наиме, верује се да управо ове животиње данас одређују какво ће нас време чекати у наредном периоду – ако на Сретење осване сунчан дан, а медведи се, уплашени од сопствене сенке, врате у зимски сан, верује се да ће зима потрајати још шест недеља. Ако не види сенку, изаћи ће из својих пећина да потраже храну и зима је готова.
Верује се и да неудате девојке на Сретење проналазе своје изабранике. Зато даме добро гледајте – ваш драган ће личити на прву мушку особу коју тог дана сретнете. Или, тако бар народ каже…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.