Сретењска одликовања председника Републике и за Чачане

image-0-02-05-bff0a56512582eef684edbaa17f4dd419eb737651dc165616d6775489c6ff075-VПоводом Дана државности Републике Србије и Сретња, данас је у згради Генералног секретаријата председника републике на Андрићевом венцу, председник Томислав Николић је Указом, потписаним 15. Фебруара, доделио 140 високих одликовања заслужним институцијама и појединцима.  Међу награђенима је и неколико Чачана.

Сретењски орден трећег степена добио је Институт за воћарство из Чачка, за нарочите заслуге и међународно признате резултате у примени научних метода и унапређење воћарства, поводом 70 година рада. Орден је у име Института примио директор Милан Лукић.

Златне медаље за заслуге добиле су историчар уметности Делфина Рајић, за изузетне заслуге у култури и музеологи и професор, примадона Радмила Бакочевић, за изузетне заслуге у културним делатностима, нарочито у области оперске уметности и педагошког рада.

Сребрне медаље за заслуге добили су: Љубо Лазовић за изузетне резултате постигнуте у јавним делатностима, група „СМАК“ за изузетне резултате постигнуте у културним делатностима, посебно у области савремене музичке уметности: Радомир Михаиловић Точак, Зоран Милановић, Слободан Стојановић и постхумно Борис Аранђеловић.

Прошле, 2016. године, Сретењски орден другог степена добио је режисер Младомир Пуриша Ђорђевић за нарочите заслуге за Републику Србију и њене грађане у области филмске уметности, а 2014. године, Верици Бараћ је постхумно  додељена Златна медаља за заслуге.

З. Л. С.

Оставите одговор