Društvo

СРЕЋАН СВЕТИ СТЕФАН, летњи празник мира и слоге

 

СРЕЋАН СВЕТИ СТЕФАН, летњи празник мира и слоге када ТРЕБА САМО ДА СЕ ЧУВАТЕ ОВЕ ПОЈАВЕ

Српска православна црква данас слави дан открића и преноса моштију Светог Стефана, првог великомученика. Култ овог свеца је врло развијен у српском народу и подигнуто је преко 40 храмова са његовим именом.

Извор: Дневно.рс –

Помен архиђакону Стефану црква даје четири пута годишње, а на данашњи дан се слави Пренос моштију светог Стефана – Свети Стефан летњи или Стефан Ветровити.

У нашем народу данашњи светац се назива Стефан Ветровити и поштује се да не би ветар одувао сено, сламу, а донео разне болести. Због тога веровање каже да се на данашњи дан треба чувати ветра.

У приморским крајевима још и данас се Свети Стефан сматра морнарском славом, јер се верује да управо овај светац даје бродовима довољно ветра за једра. Из истог разлога, данас славе и млинари у ветрењачама.

Док неке породице прослављају овај дан као своју крсну славу, у другим крајевима се држе заветине и носе литије. Данас славе или преслављају своју манастирску славу Хопово, Липовац, Бањска, Копорин, Лепенац, Сланци код Београда, манастир у Сомбору и други, као и бројне сеоске и градске цркве.
Ко је био Свети Стефан?

Свети Стефан је први од седморице ђакона (Стефан, Филип, Прохор, Никифор, Тимон, Пармен, Никола), служитеља, помагатеља, које су свети апостоли рукоположили, па се због тога и назива архиђакон Стефан – први међу ђаконима. Као проповедник у Јерусалиму изведен је из града и каменован до смрти, те се зато назива и Првомученик Стефан.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.