Privreda Region

СРПСКИ ОРГАНСКИ ПРОИЗВОЂАЧИ НА САЈМУ У НЕМАЧКОЈ

СРПСКИ ОРГАНСКИ ПРОИЗВОЂАЧИ НА САЈМУ У НЕМАЧКОЈ

СВЕ ВЕЋЕ ТРЖИШТЕ У СВЕТУ

Foto, Serbia organica

Српски произвођачи и прерађивачи органских производа и ове године су у организацији Националне асоцијације ”Serbia Organika” учествовали на “Biofach”-у, највећем међународном сајму ове врсте. Сајам “Biofach” одржава се од 1990. у Нирнбергу у Немачкој, а ове године од 14. до 17. фебруара, био је рекордан број излагача и посетилаца, што је важан показатељ да органска храна и други продукти на принципима органске производње имају све више поклоника. Светско тржиште органских производа, према најновијим подацима (из 2016), а који су представљени на овом сајму, достигло је 90 милијарди долара, што је за 10 милијарди долара више него годину дана раније.

Ивана Симић, генерални секретар ” Serbia Organika”, у разговору за “Чачански глас” каже да је на овогодишњем сајму своје производе изложило више од 3.200 произвођача из око 100 земаља, а забележена је рекордна посета – више од 50.000 људи. На овогодишњем сајму “Biofach” отворена су два нова павиљона, а један је био посвећен само иновацијама у органској производњи. Презентовано је око 900 иновација, првенствено у производњи органске хране. У оквиру сајма, у посебној хали, одржан је и “Vivaness”, на коме се представља само природна козметика.

На “Biofach”-у, на штанду Србије, било је седам директних излагача, компанија које се баве производњом различитих органских производа, а индиректно је представљено још седам излагача. Што се тиче позиције и конкурентности произвођача и прерађивача из Србије, наша саговорница каже да је српски штанд био веома посећен, а сви излагачи имали су и велики број пословних састанака…

Органска производња из Србије има добре шансе у свим секторима. Сајам је показао да су за светско тржиште занимљиви сви наши производи – од житарица, воћа, поврће, до лековитог и зачинског биља. На основу онога што се могло видети, Симић закључује да је европско тржиште органских производа значајно порасло за годину дана. Неке земље су имале стопу раста тржишта за више од 20 одсто (Француска, Ирска…). Што се тиче домаћег тржишта, ови подаци не постоје. Ипак, зна се да извоз органских производа вреди око 20 милиона евра…

Удружење ” Serbia Organika” већ девет година организује заједнички наступ органских произвођача из Србије на сајму “Biofach”, а велику подршку је, као и претходне две године, дала Привредна комора Србије, као и страни донатори – USAID и Немачка организација за међународну сарадњу (GIZ). Сајам у Нирнбергу се одржава под покровитељством Међународног покрета за органску пољопривреду (IFOAM). Веома је важан за произвођаче, јер се управо ту стварају и будући трендови на органском тржишту.

В. Тртовић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.