Aktuelno

Столови – Нарцису у походе

13. мај , субота од 6:45 AM – 5:31 PM

Републичка акција у организацији ПСД ,,Гвоздац” – Краљево ове године одржава се по 62. пут

Масив Столова простире се југозападно од Краљева, од Чемерна и Троглава на западу је одвојен реком Ибар, од Студене планине на њугу Брезанском реком, док га истока ограничава река Рибница. Северно се спушта до манастира Жича и Матарушке Бање. Највиши врхови су Усовица (1375м) и Чикер (1325м).

Од око 30 врста рода Нарцисус само једна расте самоникло и, осим на Столовима, може се наћи на Студеној планини, Дивчибарама, Златибору, Троглаву и Шар планини. Спада у заштићене врсте и забрањено је његово уништавање.

ПЛАН АКЦИЈЕ:

07:00 полазак од локомотиве (доћи 15 мин. раније), вожња до села Каменица без паузе током пута. Долазак у Каменицу око 08:00, пријава учесника

08:15 отварање акције и излазак учесника на стазе:

а/ средње тешка стаза: Каменица – Орловац – Равни сто – Ниловска превоја – Усовица (1375мнв) – Ниловска превоја – Равни сто – Орловац – Дебело брдо – Брезна (планинарски дом ,,Зорица Гиздавић”); дужина стазе око 21 км, висинска разлика 1000м при успону и 800м при силаску.

б/ лакша стаза: Каменица – Орловац (938м) – Дебело брдо – Брезна (планинарски дом ,,Зорица Гиздавић”); дужина стазе око 11км, висинска разлика 700м при успону и 500м при силаску.

Завршетак пешачења око 15:00. Од 15:00 до 16:00 бесплатан ручак у планинарском дому, подела захвалница, затварање акције.

Повратак у Чачак око 17:30.

НАПОМЕНЕ:

Пријаве: на састанку друштва у уторак 08. маја, или на телефон 060 064 24 03 (Мирослав Пауновић), уз обавезну аконтацију од 500 динара. У случају одустајања потребно је наћи замену, у противном, аконтација се не враћа.

Цена превоза: око 700 динара, на бази 20 учесника. Коначна цена зависи од броја учесника.

Опрема: планинарска опрема прилагођена стази и временским приликама, резервна одећа и обућа

Исхрана: доручак у сопственој режији, ручак у организацији домаћина – посуде и прибор за јело су обавезни. Понети довољну количину воде за пиће.

Документа: лична карта, здравстена књижица, плаћена чланарина за 2018. годину.

Предложени план и сатница су оквирни, у случају потребе организатор задржава право измене.

Сви учесници на акцију полазе добровољно, на сопствену одговорност, у складу са Правилником о безбедности ПСС и својим здравственим и физичким способностима, и уз поштовање наведеног плана. Такође, обавеза учесника је да се придржавају Протокола о понашању на акцијама ПД ,,Каблар”.

Вођа пута и организатор акције: Мирослав Пауновић 060 064 24 03

Водич на стази: ПСД “Гвоздац” Краљево

Ажурне информације о акцији погледајте на сајту.
Извор: хттп://www.каблар.орг.рс/индеx.пхп/скривене-најаве/873-најава-акције-столови-нарцису-у-походе-недеља-13-мај

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.