Društvo

СУТРА ПОЧИЊЕ ВЕЛИКИ ВАСКРШЊИ ПОСТ

СУТРА ПОЧИЊЕ ВЕЛИКИ ВАСКРШЊИ ПОСТ: Ова два златна правила никако не смете да заборавите!

Пост траје од Чистог понедељка до Лазареве суботе

За све православне вернике данас почиње Васкршњи пост, а хришћани ће у наредних шест недеља да се уздржавају од мрсне хране, лоших мисли и дела.
прочитај још

Њихово тело, душа и ум морају да се припреме за Васкрс.

Црква манастира Вујан и гробови породице Луњевица, фото: Саша Савовић, 2011

Овај пост зове се још и Велики пост, али и Часни пост. Он обухвата време страдања Христовог и његовог разапињања на Часни крст и Велика четрдесетница, јер је трајање поста четрдесет дана.

Верује се да је прва особа која је постила био сам Христ који је, уочи голготе и разапињања на крст, себе подвргао дуготрајном уздржавању од хране и пића. и сви каснији мученици и светитељи живели су по овим правилима.

На крај овог поста, надовезује се пост Страсне седмице, тако да је укупно време трајања посног периода 48 дана, те је ово најдужи пост у току године, и завршава се празником Васкрсења.

Верници који посте цео пост требало би да посте на води, осим суботом и недељом, када се дозвољава пост на уљу и конзумирање вина. Такође, на празник Благовестии Цвети, може да се једе риба.

Познато је да већина људи пости углавном прву и последњу седмицу поста, и то на води.

Треба да знате, да можете изабрати, било коју седмицу у току поста, која би требало да се испости на води, и те недеље се можете причестити.

За оне који строго поштују правила типика, у складу са СПЦ и договором са свештеним лицима, прва три дана овог поста у понедељак, уторак и среду, ништа се не једе.

Не заборавите да пост има две стране: телесну и духовну.

Телесни пост је уздржавање од извесних јела и алкохолних пића. Духовни пост подразумева одрицање од сваке врсте грешних и злих помисли, жеља и дела.

(Телеграф.рс)

Оставите одговор