Aktuelno Društvo Grad

ТВОРАЦ ЗЛАТНОГ ДОБА ЧАЧКА

Комеморација поводом смрти Велисава Веља Богићевића (1931 – 2017)

Veljo BogicevicПоводом смрти Велисава Веља Богићевића, једног од најзначајнијих градоначелника у историји Чачка, данас је у сали Скупштине града одржана комеморација, којој су, поред чланова породице, присуствовали његови пријатељи, као и представници најужег руководства Града Чачка.

Богићевић, који је после дуже болести преминуо 1. маја у 86. години, био је председник Општине Чачак од 28. маја 1973. до 21. априла 1982. године. Рођен је 1931. у лучанском селу Крстац. Гимназију је завршио у Пожеги, Учитељску школу у Ужицу, а затим је дипломирао на Вишој школи друштвено-политичких наука у Београду. Био је просветни радник у селима драгачевског среза, а 1957. постављен је за директора школе у Прањанима. До именовања за председника Општине Чачак обављао је више одговорних функција, поред осталог у Фабрици резног алата, Дому културе, у коме је био први директор… Период у коме је Богићевић био председник Чачка сматра се златним добом нашег града по много чему, пре свега по развоју привреде и великим инфраструктурним улагањима. Изградња модерне зграде болнице и обилазног пута око Чачка, седам дечијих вртића, две робне куће у центру града, објекат аутобуске станице, пешачки мост, савремена Сладара, тада највећа на Балкану, оснивање четири основне школе и два факултета – само су неки од подухвата, које је истакао Радојко Видојковић, који се у име породице обратио пристунима на комеморативном скупу.komemoracija 1

У време када је Богићевић био председник чачанске општине, основане су многе фабрике – “Графопромет”, “Технос”, ХИ “Први мај”, “Латекс”, асфалтирано је више стотина километара локалних путева и улица. После одласка са функције председника, био је директор предузећа “Житопромет” и “ПИК Чачак”, из кога је 1990. отишао у пензију. Био је посланик у Народној скупшини Републике Србије и председник Одбора за образовање, науку и културу. Добитних је бројних признања, поред осталих Ордена рада са златним венцем и Ордена за војне заслуге са мачевима, а 1982. године проглашен је за заслужног грађанина Чачка.

Новинар Родољуб Петровић, који је био председник Чачка од 1992. до 1996. истакао је да је Богићевић био вредан и честит човек, радозналог духа и несвакидашње храбрости, који је оставио дубок траг у историји Чачка и овог дела Србије.

– Умео је као нико до сада да око себе окупи људе, да их организује и komoracija 3мотивеше на конкретним пословима… Његовим доприносом развоју нашег града поносимо се сви који смо га знали. Нека је то утеха и његовим најближима, а ми ћемо га трајно сачувати у сећању – рекао је Петровић.

“Београд је имао Бранка Пешића, а Чачак Веља Богићевића!” – нагласио је некадашњи директор ЕД Чачак Драган Васовић.

Сахрана Велисава Богићевића обављена је данас у 12 часова на чачанском гробљу.

В. Т.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.