Grad

ТЕМЕЉ ЗА ТРАЈНО ПРИЈАТЕЉСТВО ФРАНЦУСКЕ И СРБИЈЕ

Његова екселенција амбасадор Француске у Србији Фредерик Мондолони, директор Француског института у Србији и саветник за сарадњу у Амбасади Француске Жан Батист Кизен и Соња Филиповић, координатор пројеката, у среду, 6. фебруара, посетили су Град Чачак. Повод њиховог боравка у било је отварање изложбе у Народном музеју „Наша историја, наша сећања“, која сведочи о заједничком ратовању и савезништву српских и француских војника у Првом светском рату.      

-У разговору са Његовом екселенцијом смо отворили и друге теме, пре свега, везане за културу, за богату традицију српско-француског пријатељства и наставак сарадње током године, када председник Француске посети Србију, са великим бројем респектабилних економиста и инвеститора, и ми видимо своје место као регион и у тим разговорима. Оно што смо од Његове екселенције кроз разговор добили као потврду јесте да Француска има интенције да сарађује и са осталим градовима у региону. Захвалио бих заиста на свему што су учинили француска Амбасада и Француски институт у Србији за нашу културу, јер је Град Чачак недавно имао одличну и веома посећену изложбу посвећену војводи Петру Бојовићу у Паризу, а ми настављамо ту културну сарадњу. На срећу, имамо заиста дивне пријатеље и сву подршку и у другим приступним фондовима Европске уније, о којима смо такође причали, а Француска ће нам са амбасадором Мондолонијем, такође, дати подршку. Наши преци леже заједно на гробљу Зејтинлик у Солуну и то је наша богата и тешка историја, али и основ да будућност буде много боља, садржајнија и да сви заједно радимо у интересу грађана Србије и грађана Француске – рекао је градоначелник Милун Тодоровић, након пријема у свом кабинету.

Његова екселенција амбасадор Француске у Србији Фредерик Мондолони је рекао да је срећан што је први пут у Чачку, и захвалио градоначелнику Тодоровићу и његовим сарадницима на пријему. Потврдио је, да је повод његове посете отварање изложбе у Чачку, коју је реализовао Француски институт у Србији уз подршку Mission du Centenaire Париз, која показује снагу веза које су нас спојиле током Првог светског рата.

 

-То је била једна сасвим посебна веза и савезништво. Желели смо да ту причу и то савезништво и солидарност представимо и кроз сведочанства људи, чији су преци учествовали у тим догађајима пре сто година. Ова изложба је обишла многе градове у Србији, отворена је и у Београду, а ја сам веома срећан што је дошла и у Чачак. Наравно, ми славимо прошлост, али желимо да заједно градимо будућност и са градоначелником смо разговарали о спремности Француске и Србије да развијамо везе и да их унапредимо у доменима културе, политике, економије и спорта. Ове године очекујемо посету председника Француске, која је требало да буде организована крајем прошле године, али је одложена због ситуације у земљи  – истакао је амбасадор Мондолони…

Зорица Лешовић Станојевић 

(Цео текст у сутрашњем броју „Чачанског гласа“)

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.