Aktuelno Društvo

ТРАЖЕНИ МАЈСТОРИ И ГРАЂЕВИНЦИ

ТРАЖЕНИ МАЈСТОРИ И ГРАЂЕВИНЦИ

На евиденцији НСЗ у Моравичком округу је укупно 16.451, од чега је у Чачку 8.538 незапослених. Према речима директора чачанске филијале НСЗ Саше Обрадовића, прошле године је смањен број незапослених у нашем граду. Са првим и другим степеном стручне спреме је око 2.000 незапослених, са трећим и четвртим 5.000, са шестим 550 и са седмим 820 особа.

Директор чачанске филијале НСЗ Саша Обрадовић

У старосној структури највише је незапослених од 50 до 59 година (27 одсто), а младих од 15 до 29 година је око 20 процената. Из категорије оних који теже долазе до посла, прошле године на евиденцији је било 115 Рома, 197 особа са инвалидитетом, 335 корисника новчане социјалне помоћи и 986 оних који су били технолошки вишак у предузећима. Обрадовић је истакао да су се послодавци обратили НСЗ Чачак у потрази за 1.450 радника.

– У Чачку прошле године се запослило 2.956 лица, од чега 845 на неодређено време. То је само број оних који су били на евиденцији НСЗ, али се запошљавају и мимо тога – додао је Обрадовић и нагласио да је сваке године све више дефицитарних занимања.

Најтраженија, односно дефицитарна су грађевинска занимања – тесари, армирачи, зидари, керамичари, фасадери, као и кувари, конобари, графички радници, заваривачи, бравари, металостругари, оператери на ЦНЦ машинама, шивачи и столари. Дефицитарни са високом стручном спремом су дипломирани фармацеути, инжењери елетротехнике и грађевине, а посебно велика потражња је за инжењерима машинства, којих већ годинама нема на евиденцији.

Суфицитарна су занимања: економски техничари, гимназијалци, машински и грађевински техничари, а незапослени ових струка углавном се упућију на преквалификације.

В. Т.

Оставите одговор