Društvo

ТРЕКИНГ НА КАБЛАРУ

ЧАЧАНСКО ПЛАНИНАРСКО ДРУШТВО ДОМАЋИН ВАЖНОГ ДРЖАВНОГ ТАКМИЧЕЊА

У Овчарско-кабларској клисури почетком априла окупиће се велики број планинара из целе Србије, јер је Планинарско друштво „Каблар“ домаћин другог кола Трекинг лиге Србије. Организација важног државног такмичења, које се 7. априла по први пут одржава на стазама Каблара, за чачанске планинаре је велико признање које су добили од Планинарског савеза Србије (ПСС). Кабларци су на време почели са припремама и у протекле три седмице очистили су, трасирали и обележили стазе по обронцима Каблара.

– У складу са важећим правилима Трекинг лиге Србије били смо обавезни да трасирамо стазе по одређеним критеријумима. Постоје три категорије у трекингу: мала, средња и велика стаза. На Каблару смо обележили све три стазе. Дужина мале стазе је 15, средње 24 и велике 35 километара. У неким деловима ове стазе се преклапају. Најдужа обухвата веома широк простор и на једној страни долази се и до села Врнчани, а на другој до села Рошци. Све стазе су потврђене од комисије за трекинг ПСС – објашњава Саша Бараћ, председник ПД „Каблар“.

 

Старт за све категорије такмичара је јединствен. Трка стартује испред школе у Овчар Бањи, где је и циљ, а такмичари као путоказ прате траке на гранама дрвећа, које су различите за одрђене категорије – жуте за малу, црвене за средњу и сребрне за велику стазу. Евидентира се време поласка, а сваки такмичар оверава свој учеснички картон на девет контролних тачака, чиме потврђује да је прешао целу стазу. Одређен је и временски лимит за који такмичари треба да пређу стазе, што доноси одређени број бодова.

Планинарско друштво „Каблар“ има своје представнике у трекингу, а Бараћ каже да се Чачани већ три године такмиче у Трекинг лиги Србије.

Према првим проценама, на овом такмичењу биће око 500 учесника из целе Србије. Да би све било спремно, на око 60 километара стазе радило је више од 50 планинара ПД „Каблар“, које је задужено и за организацију дочека великог броја такмичара и других гостију, због чега су се за подршку обратили Граду Чачку, Туристичкој организацији Чачка и привредницима.

– Организација овог такмичења много значи за наше Планинарско друштво, али и за туристичку промоцију ОКК, околине Чачка и самог града – рекао је Бараћ.

И на Овчару ће бити веома живо, јер истог дана ПД „Каблар“ слави 68 година рада, тако да се за све заинтересоване Чачане, као и планинаре из других градова, организује успон и на ову планину. Процењује се да ће у овој акцији поводом Дана друштва бити више од 300 учесника. Бараћ истиче да ће позив бити упућен и ђацима чачанских основних и средњих школа, њиховим наставницима и професорима, како би акција била што успешнија. И ово пешачење ће се завршити на истом месту, код школе, тако да организатори очекују да ће 7. априла Овчар Бања заиста бити велики центар планинара свих генерација.

 

В. Т.

ОБУКА ЗА НОВЕ ПЛАНИНАРЕ

Планинарско друштво „Каблар“ од 13. марта започело је трећу по реду основну планинарску обуку кроз програм планинарског оспособљавања. Обука траје до 20. априла и за сада је пријављено 17 полазника. Кроз прву обуку, коју су „Кабларци“ организовали 2017. прошло је 24, а прошле године 20 полазника.

Саша Бараћ каже да су то углавном нови чланови Друштва, а занимљиво је да има полазника који имају више од 60 година, јер је обука намењена, не само деци школског узраста, већ и свим заљубљеницима у природу, планинарима почетницима из Чачка и других градова…

– Не постоји старосна граница, осим што ћемо за децу предшколског узраста организовати друге видове обуке, које не захтевају тестирање. Обука се ради по програму планинарског оспособљавања и усавршавања ПСС кроз пет теоретских предавања у просторијама Друштва у Улици браће Глишић у Чачку и практичне наставе на терену у Овчарско-кабларској клисури – наводи Бараћ.

Предавачи су активни чланови друштва са великим искуством и стеченим звањима планинског водича, инструктора алпинизма, познаваоца оријентације, такмичари, доктори медицине… На крају обуке биће организована провера стечених знања.

Полазници обуке морају бити чланови ПД „Каблар“, а чланарина за календарску годину је 1.000 динара. За полазнике који се први пут учлањују за 2019. чланарина је 500 динара, односно плаћају само обавезни део за ПСС, док се ПД „Каблар“ одриче свог дела чланарине.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.