Društvo Geografski zavičajnik

ТРОГЛАВ СА „ПОГЛЕДОМ“ ОД ОВЧАРА ДО КОПАОНИКА

ГЕОГРАФСКИ ЗАВИЧАЈНИК (37)

ТРОГЛАВ СА „ПОГЛЕДОМ“  ОД ОВЧАРА ДО КОПАОНИКА 

Троглавске ливаде

Ширина планине Троглав код Краљева достиже око 10 километара. Већи део планине је под шумама, док су делови према Ибру и Богутовцу сиромашни шумом и одликују се великим ерозивним површинама. Ливадске површине су пространије на северу, у доњем делу слива Лопатнице, код Богутовачке Бање и у селу Магличу, у долини Ибра. Преко планине воде углавном сточарске стазе.

По лепом времену поглед са планине се пружа на Овчар, Каблар, Рудник, Котленик, Гледићке Планине, Столове, Равну планину (Црни врх), Студену планину, Жељин, Копаоник, Кукавицу (Јадовник), Чемерно, Јелицу…

Сам Троглав, моћног имена, крије у себи бројне занимљиве топониме, често тајновитог значења (један од врхова зове се Исапље), а понекад тако јасно говоре о карактеристикама локалитета (врх Бучје, поток Топлица)…

Планинари ПД „Жежељ“ Крагујевац на Троглаву

Један од приступних путева до планине Троглав је из Ибарске клисуре. На пар километара изнад средњевековног града Маглич, на левој обали Ибра је смештен истоимени планинарски дом којим управља ПСК „Железничар“ из Краљева.

Стаза до највишег врха Ком (1178) почиње од поменутог планинарског дома колским путем у правцу севера до његовог уклапања у шири макадамски пут на лакат кривини. Уз константан успон овим путем се стиже на превој. Одмах поред пута се запажа спомен плоча Љубомиру Кошанину и од овог места пут страном силази у село Дубочица испод кога тече истоимена река.

Изнад самог села је улив потока званог Топлица. Након пар стотина метара уз поток, стаза се уздиже прво уским колским путем, а затим кроз шуму до гребена Савиног брда где се уклапа на шумски пут. Гребенски пут нас води са леве стране врха Исапље (1001) до седла и раскрснице више путева и стаза.

Поглед са Троглава на Столове

Ка врху Ком се бира пут који води изнад ловачке чеке у правцу запада до његовог краја. Десно се улази у ређу борову шуму и стаза се пење на уски гребен. Након пређених 500 метара од краја пута, са овог гребена силазимо лево на један други, који нас директно води на врх Ком обележен металним стубом и бројним таблама на његовом врху. Ова стаза, нарочито у летњим условима је оскудна у изворима питке воде.

Приредила: В. Тртовић

Извори: портали www.kraljevo.com, www.kraljevgrad.com, Планинарско друштво “Жежељ” Крагујевац

Фото: Радојица Раша Перовић, Планинарско друштво “Жежељ” Крагујевац

Оставите одговор