Aktuelno Grad

ТУРИСТИЧКА ОРГАНИЗАЦИЈА ЧАЧКА НА САЈМУ ТУРИЗМА У БЕОГРАДУ

Данас ТОЧ представља програм рок фестивала “ПРИЧА”. – Овогодишњи хедлајнери су “Парни ваљак” и “Бајага и инструктори”

Туристичка организација Чачка (ТОЧ) учествује на 40. Међународном сајму туризма у Београду, који је отворен јуче, 22. фебруара, и трајаће до 25. фебруара. На једном од најпрестижнијих сајмова туризма на Балкану, Туристичка организација Чачка ће заједно са Туристичком организацијом Драгачева презентовати готово читаву туристичку понуду Моравичког округа. Поред целокупне туристичке понуде Града Чачка, културно-историјског наслеђа и манифестација, биће представљен и фестивал рокенрола “ПРИЧА”. Штанд ТОЧ-а је стациониран у хали 4 Београдског сајма, и један је од најсавременијих, а урадила га је позната фирма из нашег града “Stage Pro”.

Према речима директора ТОЧ-а Војина Јаковљевића, данас (23. фебруара) биће промовисан и представљен комплетан програм музичког рок фестивала “ПРИЧА”.

– Овогодишњи хедлајнери фестивала “Пиво, рокенрол и Чачак” су “Парни ваљак” и “Бајага и инструктори”. Очекујемо да ће неко од наших познатих рок бендова присуствовати промоцији овог рок фестивала. Такође очекујемо и доста познатих, јавних личности које ће презентовати наш град. Поред туристичке понуде Града Чачка, током Сајма биће промовисани и  Атомска бања, Овчарско-кабларска клисура, “Сабор фрулаша” у Прислоници, “Купусијада” у Мрчајевцима, а предвиђена је и презентација “Сабора трубача”, заједно са Туристичком организацијом Драгачево. Биће представљени и угоститељи који послују на територији града Чачка, домаћа радиност, произвођачи ракије и Студо “Марушка”, који је прошле године добио престижну награду за најбољи туристички модни бренд – најавио је Војин Јаковљевић на прошлонедељној конференцији за новинаре.

Директор је подсетио да промоције ТОЧ-а на домаћим и сајмовима туризма у иностранству доприносе већој посети, што потврђује податак да је прошле године оборен рекорд, и да је остварено 30.000 ноћења странаца, 12.500 у граду и 17.500 у Атомској бањи Горња Трепча. Број ноћења у Атомској бањи је за 11 одсто, а у Чачку за осам одсто већи у 2017, него 2016. и представља најбољи резултат од 1992. године.

– Повећан је број кинеских и италијанских туриста, као и америчких и британских, да не говоримо о традиционалним гостима који долазе из региона, из наших бивших југословенских република. Наш географски положај је такав да нам већ популарне балканске туре, које презентују наше и регионалне агенције, доводе туристе и из далеке Азије. Највише је евидентирано ноћења бугарских и румунских туриста. Међу туристима је било и доста Хрвата, Словенаца, Мађара, Пољака… У Чачак су организовано долазили туристи из више од 32 земље – нагласио је директор Јаковљевић.

Туристичка организација Чачка је аплицирала за средства на конкурсу за доделу субвенција и дотација намењених за пројекте развоја туризма у 2018. години, који расписује Министарство трговине, туризма и телекомуникација. Реч је о два пројекта, један је у вези са промоцијом наших манифестација “Сабор фрулаша” и “Купусијада”, а други са реализацијом параглајдинг стазе на врху Овчара. Према речима директора, требало би да буде урађен и приступни пут ка врху Овчара, за који је заинтересована и Општина Лучани.

– Из буџета Града Чачка су издвојена средства за изградњу марине, капацитета од 50 чамаца, на језеру Међувршје. Планирамо да током пролећа отворимо и неколико инфо центара, како на територији града, тако и на нашим најпосећенијим туристичким локалитетима. Осим у Атомској бањи Горња Трепча, где је отворен прошле године, овог пролећа ће бити и у Овчарско-кабларској клисури, у Љубићу, на брду Танаско Рајић и Градском тргу. Надлежно министарство је издвојило средства и за израду Просторног плана за уређење Овчарско-кабларске клисуре, а усвајање плана од стране Владе Републике Србије очекује се у априлу – рекао је директор Јаковљевић, наглашавајући да је међу овогодишњим плановима и асфалтирање пута до врха Каблара, за шта је Град издвојио средства у вредности од 60 милиона динара, а Министарство привреде 45 милиона.

Н. Р.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.