O vršnjačkom nasilju iz različitih uglova

”УКУС ЈЕФТИНОГ СЕНЗАЦИОНАЛИЗМА”

О ВРШЊАЧКОМ НАСИЉУ ИЗ РАЗЛИЧИТИХ УГЛОВА

 

Поводом текста ”Тражили новац, претили ученицима”, објављеном у прошлом броју ”Чачанског гласа”, огласио се и колектив Основне школе ”Филип Филиповић”. Њихово саопштење преносимо у целости.

У наведеном тексту новинарке Зорице Јаковљевић, Основна школа ”Филип Филиповић” је представљена као небезбедно место, чије ученике након часова, на повратку из школе, пресрећу групе старијих дечака и одузимају им новац. Ово је крајње непроверена и неаргументована тврдња, па се стиче утисак да је била намера да се школи нанесе штета. У тексту нису наведена ни имена, ни иницијали родитеља, који тврде да су њихова деца пресретнута на повратку из школе. Ови родитељи су изјавили да су о наводном пресретању њихове деце ”сазнали на родитељском састанку, такорећи случајно, од оца једног ученика”, јер им деца о томе уопште нису причала. Ниједан родитељ у тексту није изричито навео да је његово дете потврдило да је доживело непријатност. У тексту се стално наводи да су родитељи ”чули” за пресретање, да су ”чули” за најављени сукоб банди, да су ”чули” да је одузиман новац од ученика, а да ниједан од њих није изјавио: ”Моје дете је пресретнуто и изнуђиван му је новац”. Ауторка текста нигде не наводи да ли су родитељи позвали полицију или се обратили неком другом.

Пошто је за све нас сигурност наше деце на првом месту, поставља се суштинско питање који би се родитељ уместо полицији, школи, Школској управи, просветној инспекцији или неком другом, прво обратио медијима. Представници МУП-а су обавестили секретара да су за причу о рекетирању сазнали из медија, а не од родитеља и да они о томе немају сазнања ни из других извора.

Овом приликом желимо да захвалимо на ставу оних медија у Чачку који су одбили да објаве тврдње неименованих родитеља, јер није постојала потврда полиције, или неке друге институције у овом граду да се овако нешто дешава. Чудно нам је да једно гласило, какав је ”Чачански глас”, са вишедеценијском традицијом, објављује овако озбиљне тврдње, ослањајући се само на један, практично анонимни извор.

Ауторка текста је контактирала директорку  школе, упркос чињеници да је на боловању, а директорка ју је замолила да озбиљно провери ове тврдње, с обзиром да у школи нико о томе нема сазнања.

Секретар школе је на Савету родитеља, одржаном 23. новембра 2018. године, после родитељских састанака, јавно позвао представнике родитеља да се изјасне да ли имају сазнања да им неко пресреће децу. Нико од родитеља није имао информацију да се овако нешто дешава.

У тексту су изнете тврдње чија се истинитост може оборити једноставним изласком на терен. Тврдња родитеља да школско двориште није добро осветљено је потпуно нетачна, јер је Град Чачак крајем септембра поставио четири нова рефлектора, који одлично осветљавају школско двориште и игралиште, у шта се може уверити свако ко у вечерњим сатима прође поред школе.

Читајући изјаву неименованог родитеља, који апелује да просветни радници, полиција и надлежне установе више обрате пажњу, уколико примате размирице, стиче се утисак да нико од наведених не предузима ништа о овом питању, што је потпуно нетачно. Школа редовно обавештава и сарађује са МУП-ом, о чему постоји евиденција.

Ауторка текста је пропустила прилику да о безбедности ученика разговара са оним институцијама које су у овом граду искључиво надлежне за образовање.  Тако је о стању у погледу безбедности ученика могла да контактира Школску управу у Чачку, јер је управо начелница ШУ, на састанку Актива директора, одржаном 23. новембра 2018, причала о безбедности ученика у школама.

Велики део текста је посвећен изјави извесне Иване С, мајке једне ученице, жртве насиља, иако је наведено да поменута није родитељ чија деца похађају школу ”Филип Филиповић”, што сматрамо врло неозбиљним, јер је стављена под именом наше школе. Сматрамо да је о овој теми требало да буде контактиран неко компетентан из Школске управе, а не родитељ из друге школе.

Уколико је ауторка текста сматрала да је непотребно контактирати Школску управу, морала је контактирати полицију, зато што су ученици наводно пресретани ван школског простора, где школа нема надлежност за поступање, већ полиција.

Школа је након објављивања спорног текста контактирала МУП и Школску управу и добила информацију да нико од родитеља није пријавио да неко пресреће и малтретира наше ученике. Из овога произилази да представници ШУ и МУП-а нису били подобни као саговорници за писање овог текста, јер њихова сазнања не подржавају причу о пресретању и одузимању новца ученицима.

Писање о вршњачком насиљу захтева озбиљан и темељан приступ, при чему новинар мора имати контакт са Центром за социјални рад, Школском управом, МУП-ом, школом, како би имао поуздане изворе, чије се тврдње могу проверити. Писање о овако озбиљној теми на овај начин је крајње непрофесионалан и може се сматрати злонамерним. Желимо да верујемо да је ауторка текста имала најбољу намеру да подигне свест јавности о једној озбиљној теми, али стављањем сензационалистичког наслова на централном месту насловне стране и објављивање текста у коме се цитирају изјаве безимених саговорника, који износе веома озбиљне, а непоткрепљење тврдње, као и своје личне ставове, осећа се горак укус јефтиног сензационализма.

Овом приликом желимо да укажемо на коректну сарадњу коју смо до сада имали са ”Чачанским гласом” и надамо се да ће нам у будућности, приликом писања о свакој теми, бити дата могућност да детаљније и аргументовано поткрепимо наше наводе.

Колектив Основне школе ”Филип Филиповић”

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.