Kultura

УМЕТНИЦИ МЕКСИКА У ЛИКОВНОМ САЛОНУ У ЧАЧКУ

ИЗЛОЖБА “5. ГРАФИЧКЕ ВИЗИЈЕ”, АУТОРСКИ ПРОЈЕКАТ МЕЂУНАРОДНЕ КУЛТУРНЕ САРАДЊЕ МР ЛЕПОСАВЕ МИЛОШЕВИЋ СИБИНОВИЋ

Изложба “5. Графичке визије”, отворена у Ликовном салону Дома културе у уторак, 8. маја, ауторски је пројекат континуиране међународне културне сарадње мр Лепосаве Милошевић Сибиновић, академског сликара и вајара, рођене Чачанке, са уметницима из Мексика.

Уметницу је представила уредница Ликовног програма Весна Петровић, а о самом пројекту говорила је ауторка. Реч је о једном од 50 пројеката које је мр Лепосава Милошевић Сибиновић урадила у сарадњи са Графичким атељеом “Karlos Olačea, FAD – UNAM“, основаним 1984. године у оквиру Факултета за ликовну уметност и дизајн Националног универзитета и двовековне Националне академије “Сан Карлос” из Мексика, на коме је Лепосава Милошевић 1980. магистрала.

Весна Петровић и Лепосава Милошевић Сибиновић

Пет уметница које су рођене, живе и стварају у Мексику, представљено је са 31 радом, имају успешне уметничке каријере, награђиване су и учеснице су бројних бијенала и радионица у земљи и иностранству, а међусобно се разликују по високоиндивидуалном рукопису, истакла је Лепосава Милошевић Сибиновић.

Својим радовима на овој изложби представили су се: Моника Гутиерес Маритнес, Енеида Ернандес Домингес, Итсел Касимиро Крус, Дијана Моралес Галисиа и Марта Муњос Аристисабал. Мексико је земља богате  ликовне традиције, а Атеље у коме су настали радови ових пет ауторки, подржава истраживања у домену савремене графике, каталогизује, чува и промовише урађене радове, остварује професионалну сарадњу са образовним установама, музејима, културним центрима, учествује на конкурсима и бијеналима у земљи и иностранству.

-Била сам почаствована када је ову изложбу у Београду отоворио мексички амбасадор, који је том приликом рекао, да он јесте званични амбасадор своје земље, али је мени одао признање као културном амбасадору мексичке културе у Србији – рекла је Лепосаава Милошевић Сибиновић (1950), ауторка око 100 самосталних изложби и уметничких пројеката, добитница 38 награда и признања, која је током четири деценије дуге уметничке каријере, посебно посвећена уметничкој сарадњи са Мексиком.

Изложба је била постављена у Новом Пазару и Београду, у Чачку је до 23. маја, одакле одлази у Ниш, па у Музеј “Козаре” у Приједор, у Републику Српску.

Зорица Лешовић Станојевић

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.