Foto-galerija Kultura

UMETNOST – POZIV I SMISAO ŽIVOTA

OTVORENA 9. IZLOŽBA RADOVA UČENIKA UMETNIČKE ŠKOLE U ČAČKU

Srednji hol Doma kulture bio je sinoć centar umetnosti i mladosti. Otvorena je 9. izložba radova učenika Umetničke škole, koja u okviru Mašinsko-saobraćajne postoji devet godina. Radovi su nastali na stručnoj nastavi sve četiri generacije učenika – klesara, drvorezbara i konzervatora kulturnih dobara. Kao i ranijih godina, izložba je izazvala veliko interesovanje Čačana, a publika izložene radove može pogledati do 19. juna. Osim crteža, akvarela, grafika, mozaika, kaligrafije, duboreza… na izložbi se mogu videti i radovi iz oblasti dizajna nameštaja i enterijera, konzervacije i skulpture u kamenu.

11

Svaki rad nosi pečat onih koji su umetnost odabrali za svoje bar trenutno zanimanje. A sudeći po uspehu koji učenici postižu svake godine na prijemnim ispitima za umetničke fakultete, a zatim i tokom školovanja, za mnoge će to biti i životni poziv. Već ove godine prva generacija onih koji su pohađali Umetničku školu u Čačku, diplomiraće na nekom od fakulteta umetnosti. Naš grad od jeseni biće bogatiji za 12 novih umetnika, koji će sigrno dati svoj pečat i doprinos sredini u kojoj su ponikli, bez obzira da li će svoju karijeru graditi ovde ili u nekoj drugoj zemlji.

Delfina Rajić, direktorka Narodnog muzeja, koja je zvanično otvorila izložbu, govoreći o značaju i značenju istorije muzeja, rekla je da su to, pored svih ostalih procesa, i sve aktivnosti namanjene različitoj publici.

– Muzeji moraju da učestvuju u izgrađivanju svesti o različitim vrednostima, u formiranju najdubljih znanja… Konzervacija je oblast u kojoj se susreću interesi svih muzejskih profesija, u čijem je fokusu sistemataka i organizovana briga o zbirkama… – rekla je Rajić, dodajući da je do sada više generacija učenika umetničkog odeljenja imalo priliku da učestvuje u programima informativnog karaktera i da stekne stručnu praksu, koja obuhvata konzervaciju i restauraciju. Ona je naglasila da su vrata Narodnog muzeja i laboratorije širom otvorena za učenike koji su zainteresovani za saradnju.

Sumirajući proteklih devet godina rada, Ana Bogićević, rukovodilac umetničkog odeljenja i profesor stručne nastave, rekla je za “Čačanski glas” da je škola u potpunosti opravdala svrhu postojanja. To pokazuje i podatak da više od 84 odsto učenika koji završe Umetničku školu u Čačku, nastavlja svoje školovanje.

Nikoleta Kovačević, učenica završnog razreda smera drvorezbar, inače autorka rada koji krasi plakat i naslovnu stranicu kataloga, kaže da je pre četiri godine bila upisala Gimnaziju, ali da je ipak uspela da nastavi školovanje u umetničkom odeljenju. Ona je veoma zadovoljna kako sopstvenim rezultatima, tako i znanjem koje je stekla u školi. Nikoleta, koja je poput mnogih drugih iz Gornjeg Milanovca upisala Umetničku školu u Čačku, smatra da je postojanje ove škole u Čačku veoma značajno ne samo za ovaj grad, već i za sve mlade talentovane ljude iz okolnih sredina.

U okviru izložbe danas se održava i svečana odbrana maturskih radova. Njih jedanaest sa smerova konzervator kulturnih dobara i drvorezbar, javno pred publikom predstavili su svoj talenat.

Prijemni za novu generaciju učenika održan je prošle sedmice. Od 20 prijavljenih, 17 je položilo prijemni ispit, a prema mišljenju Bogićevićeve, radi se o jednoj veoma dobroj generaciji.

V. Trtović

 

Ostavite odgovor