Aktuelno Grad

УСКОРО НОВО ЛИЦЕ „АБРАШЕВИЋА“, ОВЕ ГОДИНЕ И ЗГРАДЕ СТАРОГ НАЧЕЛСТВА

УРЕЂЕЊЕ ФАСАДА У ЦЕНТРУ ГРАДА

Милица Дачић, заменица градоначелника Чачка

Многа здања у самом центру града, захваљујући реконстукцијама у протеклом периоду, добила су нове фасаде. После Економске школе, крајем прошле године почело је уређење објекта „Абрашевић“, а у 2019. планирано је и да нову фасаду добије и зграда Начелства, једна од најстаријих у Чачку, у којој се налазе Народни музеј и Међуопштински историјски архив.

Заменица градоначелника Чачка Милица Дачић подсећа да је на почетку мандата Милуна Тодоровића Град са милион динара учествовао у реновирању фасаде објекта у Скадарској (стара робна кућа), а да је у адаптацију и реконстукцију зграде „Абрашевић“, која је почела крајем прошле године, из градског буџета уложено 6,6 милиона динара. Будући да је под заштитом државе, радови се изводе уз сагласност и услове Завода за заштиту споменика културе Краљево.

– До сада је замењен цреп и кровна констукција. Поред фасаде, предвиђена је и поправка плафона у две велике сале. Остала је фасада и завршетак радова зависи од временских услова. Извођач радова је „Техноград“ – рекла је Дачић, која је и овим путем замолила грађане за још мало стрпљења, посебно пешаке, будући да је део тротоара на углу потпуно заклоњен заштитном мрежом, што онемогућава кретање овом страном улице.

Она напомиње да је важна инвестиција на уређењу центра града било и реновирање Галерије „Рисим“, која је сада заштићена од влаге, реконструисани су кров и сутеренски простор. Фасада на овом здању

 

радиће се, такође, чим то време дозволи. Вредност ових радова је седам милиона, од чега је Министарство културе уложило четири, а Град Чачак три милиона динара, док је реконструкција фасаде Економске школе коштала Чачак око шест милиона динара.

Град је за ову годину планирао и реконструкцију фасаде на згради Начелства, која је грађена 1877. Вредност инвестиције је око шест милиона динара.

– Урађен је пројекат и за уређење таванског простора, тако да би се добила већа изложбена површина. Али, за ове радове нисмо определили новац у буџету, већ ћемо поднети пројекат на неки адекватан конкурс, надамо се ускоро. Трудимо се да нам инситуције културе буду међу приоритетима. Јер, култура је суштина друштва, кроз коју се препознаје град и држава – изјавила је за „Чачански глас“ заменица Дачић.

На иницијативу Градске стамбене агенције, недавно је Градско веће донело Одлуку о суфинансирању уређења фасада у првој и другој градској зони, а циљ је, поред лепшег изгледа, и поспешивање енергетске ефикасности зграда. Предвиђено је да Град и до 100 процената финансира уређење фасада на објектима у јавној својини, а у приватној и мешовитој до 50 одсто.

В. Тртовић

One thought on “УСКОРО НОВО ЛИЦЕ „АБРАШЕВИЋА“, ОВЕ ГОДИНЕ И ЗГРАДЕ СТАРОГ НАЧЕЛСТВА

  1. Neka sva predivna stara zdanja u Čačku dobiju izgled kakav zaslužuju. A za to neka budu zaslužni svi predstavnici vlasti i opozicije (konsenzusom). Podrška njima, gradskom rukovodstvu i Zamenici gradonačelnika Milici Dačić.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.