Aktuelno Društvo

УСКОРО ПОЧИЊЕ САНАЦИЈА И РЕКУЛТИВАЦИЈА ПРВЕ ЗОНЕ НЕСАНИТАРНЕ ДЕПОНИЈЕ ПРЕЛИЋИ“

Мирјана Ђоковић, помоћник градоначелника

Мештани насеља Прелићи коначно могу да одахну, јер ће ускоро бити започета рекултивација прве зоне несанитарне депоније „Прелићи“, која се налази на само стотинак метара од њихових кућа. Захваљујући средствима Зеленог фонда Републике Србије и локалне самоуправе, вишедеценијски проблем житеља овог насеља коначно ће бити разрешен. Радови би требало да стартују већ у марту. Идејни пројекат санације, затварања и рекултивације несанитарне депоније „Прелићи“ је 2015. године урадио Институт „Јарослав Черни“ из Београда, а сагласност за извођење радова дало је Министарство заштите животне средине. Објављен је тендер за извођача радова, а укупна вредност ове инвестиције износи 44 милиона динара. Захваљујући великим напорима градског руководства да се овај горући проблем трајно разреши, сви су изгледи да ће Чачак постати први град у Србији, који ће рекултивисати несанитарну депонију и у потпуности испунити све оно што предвиђа локални акциони план, истиче Мирјана Ђоковић, помоћник градоначелника за ЛЕР и заштиту животне средине.

Санација сметлишта „Прелићи“ требало би да буде започета у марту. Тендер за избор извођача радова се затвара 11. фебруара. Уколико буде све онакоко, како се то очекује, одмах након избора извођача радова, биће започета и реализација овог важног пројекта. Радови би требало да трају све до октобра.

На сметлишту „Прелићи“ је депоновање отпада започето давне 1973. године. Услед наглог повећања количине неконтролисано одлаганог отпада и погоршања стања животне средине, 1994. године, ова депонија је затворена. Након тога је уследила израда Елабората санације и рекултивације ове несанитарне депоније. Како наводи Мирјана Ђоковић, према овом елаборату, сметлиште је уређено, изнивелисан је терен, отпад је прекривен инертним материјалом и започета је контола одлагања отпада. Пројекат санације, затварања и рекултивације контролисаног сметишта „Прелићи“ завршен је 1998. године и тај рекултивисани део се назива „Зона I“.

Истовремено са рекултивацијом „Зоне I“, започето је депоновање отпада на подручју поред рекултивисаног дела (у пројекту означеног као „Зона II“)., ближе обали Западне Мораве. „Зона II“ била је у употреби од 1998. до 2012. године, када је званично и затворена. Услед присуства метана, у 2014. године долази до пожара. У 2016. години донета је одлука да се да коначно решење за санацију овог сметлишта, како би се заштитила животна средина и елиминисала опасност да се појаве нови пожари.

Како објашњава Мирјана Ђоковић, идејним пројектом санације, затварања и рекултивације несанитарне депоније – сметлишта „Прелићи“ најпре су утврђене границе сметлишта, одређена количина отпада и урађен модел који показује продукцију депонијског гаса. На основу тих података, дефинисане су методологије третмана отпада, санације сметлишта и његове рекултивације.

Рекултивацијом простора, која ће бити обављена након санације депоније, биће створени услови за обнављање животне средине и њено постепено враћање у природно стање. Пренамена простора некадашњег сметлишта осигураће да се на тој локацији више никада неће створити ново нелегално, несанитарно сметлиште, већ ће то бити потпуно уређен простор, који ће служити грађанима за потпуно друге садржаје.

Како наводи Мирјана Ђоковић, када је реч о зони II, надлежни у локалној самоуправи очекују нови конкурс Зеленог фонда, на коме ће аплицирати за средства, којима ће бити завршен комплетан посао, тако да ће Чачак врло брзо постати прва локална самоуправа која је решила овакав проблем по свим важећим стандардима.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.