Grad

УСКОРО РЕКОНСТРУКЦИЈА УЛИЦЕ ВЕСЕЛИНА МИЛИКИЋА

СТАРА САОБРАЋАЈНИЦА ДОБИЈА НОВО РУХО И ИМПОЗАНТАН ДРВОРЕД

Највероватније до краја јула биће започета реконструкција Улице Веселина Миликића, а поред инсталације, уређени и дрвореди и зелене површине. Радове, вредне 33 милиона динара, суфинансирају Град Чачак и Министарство привреде. Улица Веселина Миликића налази се поред Градског парка и једна је од оптерећенијих саобраћајница у граду, подсетио је директор ЈП “Градац” Драган Вукајловић, на конференцији за новинаре, одржаној у уторак, 17. јула. 

– Реконструисаћемо коловозну конструкцију, ивичњаке, тротоар, простор за зеленило, сливничке решетке, шахтне поклопце и урадићемо хоризонталну и вертикалну сигнализацију. Улица ће бити реконструисана у дужини од 440,30 метара, а ширина коловозне конструкције је 6,70 метара, паркинг простора пет, док ће тротоар бити широк 1,70 метара – навео је директор Вукајловић.

Током реконструкције Улице Веселина Миликића биће посечена постојећа стабла и засађена нова, рекла је Мирјана Ђоковић, помоћник градоначелника за област екологије и заштите животне средине, и нагласила:

– Сматрам да грађани морају да имају разумевања за сечу липа, јер не можемо реконструисати Улицу Веселина Миликића уколико оне остану на овој локацији.

Драган Николић, Мирјана Ђоковић и Драган Вукајловић

Ђоковићка је овом приликом најавила да ће наредне године бити формирана група горана, који ће бити ангажовани на пошумљавању нашег града, односно простора где је оскудно зеленило. Према њеним речима, циљ је да Чачак до 2030. године може да се похвали да је град који је много урадио на озелењавању.

Директор ЈКП “Градско зеленило” Драган Николић напомиње да је о адаптацији ове улице било речи још 2015, а да је за прошлу годину планирана сеча и садња нових стабала.

– Посебно су била опасна стабла која су се налазила са леве стране ове саобраћајнице, гледајући од Улице краља Петра. У медијима су се често појављивале информације и слике одваљених грана, које су могле да угрозе живот и имовину грађана. Прошле године нисмо могли да посечемо сва планирана стабла са леве стране Улице Веселина Миликића, због манипулације машина, већ само она која су се налазила на зеленој површини, а не и на асфалтном делу. Уместо њих засадили смо 22 стабла. Према пројекту предузећа “Урбанпројект”, треба посећи стабла која се налазе са леве стране, јер их је надлежна комисија проценила као болесна, а због реконструкције саобраћајнице, треба уклонити и стабла са десне стране улице. Планирано је да буде засађено листопадно дрво лириодендрон тулипифера, из породице магнолија, које достиже висину од 30 до 40 метара, а има широку крошњу са пречником и до два метра. Грађани који живе у овој улици имаће импозантан дрворед, праву алеју. Уместо стабала која треба да се посеку, биће засађене 62 магнолије. Поштоваћемо стратегију и обећање које је дао градоначелник Милун Тодоровић, да за једно оправдано посечено стабло, на том простору буде засађено најмање десет нових – нагласио је директор Драган Николић.

Према подацима Стратешког плана животне средине, јавних зелених површина у граду Чачку има 30.000 метара квадратних, парковске површине, парк, шуме и спомен парк простиру се на око 58.000, зеленило уз саобраћајнице на 27.000 и зелене површине уз обалу Западне Мораве на 25.000 метара квадратних.

Н. Р. 

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.