Društvo Obrazovanje

УСПЕШАН САЈАМ ЗА ПЧЕЛИЦУ

Издавачка кућа Пчелица имала је веома успешан Сајам књига на којем је добила три признања и забележила најбројнију посету читалаца

Завршен је 63. Међународни сајам књига у Београду, највећа културна манифестација у земљи и региону, на којем је наступило више од хиљаду издавача. Екипа чачанске Пчелице се вратила у свој град препуна утисака и нових искустава.

‒ За овај Сајам припремили смо више од педесет нових наслова и веома смо задовољни реакцијом читалаца. Нама је ово један од најуспешнијих сајмова по посећености и посебно смо срећни јер смо имали благу дозу песимизма на почетку Сајма, с обзиром на вишегодишњу веома агресивну кампању ријалити програма и мултимедијалних средстава који код најмлађих могу оставити несагледиве последице по развој. Одрастање без књиге је као и губљење вида и слуха. Утисак је да полако долази до засићења неконтролисаним мултимедијалним информацијама и да се људи све више окрећу књизи, хобијима, природи, и да своју децу воде у том смеру. Никад више младих није било на штанду Пчелице и надам се да то није лажна нада и да то неће бити само промена у Београду, већ и у другим срединама ‒ изјавио је за медије власник и директор Пчелице, Горан Марковић.

Пчелица је поново лауреат Сајма књига, ове године за најбоље стрип-издање. Награђен је графички роман „Сат”, подухват групе аутора коју су предводили сценариста Драган Лазаревић де Лазаре и цртач Вујадин Радовановић Вуја.

Удружење ликовних уметника примењених уметности и дизајнера Србије и ове године је наградило Пчелицу признањем за најбоље ликовно обликовање књиге за децу. Награда је додељена за књигу „Пријатељи из саване”, ауторке Николете Новак и илустратора Алексе Јовановића.

На крају, Пчелица је добила и новоустановљену Награду Лукијан Мушицки, коју додељује Удружење дечјих писаца Сунчани брег. Награда се додељује за допринос развоју књижевности за децу.

 

О новим плановима после Сајма, који се у издавачком свету рачуна као завршетак године, Горан Марковић каже:

‒ У овом послу нема одмора. Поред објављивања нових књига, бавимо се нашим књижарама којих за сада има три. Упркос великим успесима, не боримо се лако, јер је ово време веома тешко, најмање наклоњено књизи и знању и ми делимо судбину наших читалаца. После овог Сајма има наде, али потребно је још много времена да бисмо поправили положај књиге у друштву. У наредном периоду ћемо се бавити унутрашњом организацијом рада, планирамо да ојачамо комерцијални сектор, јер је тешко парирати у том погледу београдским колегама које су у много бољој позицији, али Пчелица не би била Пчелица када не би одговарала на изазове паметно и храбро. Поред промовисања нових издања, почећемо и припреме за Сајам књига у Болоњи, на којем Пчелица традиционално представља српско издаваштво за децу.

 

Пчелица неуморно наставља свој лет, на радост многобројних малих и великих читалаца.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.