Dragačevo Društvo

Успешно реализовано још једно стручно путовање

ЛЕПИ ПРИМЕРИ ДОБРЕ ПОЉОПРИВРЕДНЕ ПРАКСЕ

У организацији Еколошког друштва „Драгачево“, Удружења пољопривредника Драгачева из Гуче и уз подршку oпштина Лучани и Пожега, од 12. до 16. марта успешно је реализовано стручно путовање у Словенију. Учесници путовања (пољопривредници, домаћице са села, стручњаци, представници општина и установа из Драгачева, Пожеге, Чачка, Краљева, Крагујевца, Зрењанина, Шапца, Книна) имали су прилику да се упознају са водећим словеначким организацијама на пољу пољопривреде и локалног развоја, међу којима са Савезом власника шума Словеније који окупља 29 друштава са више од 4.000 чланова.
У посети пољопривредном газдинству у Иванчној Горици, пољопривредници су имали прилику да сагледају какве ефекте даје заокружен производни циклус у области воћарства, почев од производње, складиштења, па до прераде воћа -сушења и чоколадирања, као завршне фазе производње.

Zajednicka foto u Vitanju sa domacinimaУ Љубљани, посета је организована Пољопривредно – шумарској комори Словеније, која има осам регионалних пољопривредно саветодавних служби и више од 90.000 пољопривредних газдинстава у чланству, уз реализацију бројних програма, Један од њих је „Купујмо домаће“, где посредством интернета више од 700 словеначких пољопривредника продаје преко 1.200 својих производа. Овде су се представиле и друге водеће словеначке организације: Савез машинских прстенова Словеније, Савез воћарских друштава Словеније и Друштво за развој словеначких села и пољопривреде..
У наставку посете, на Пољопривредно – шумарском институту Цеље, представљен је рад ове значајне саветодавне и развојне организације и изабрани програми: Еколошка пољопривреда,Сеоски туризам Словеније и Удружење туристичких домаћинстава Словеније, које окупља више од 400 туристичких домаћинстава. Представљен је и Савез сеоских жена Словеније, који броји 80 друштава сеоских жена, са 6.500 чланица.
Последњег дана путовања, група је посетила водеће словеначко предузеће за откуп и прераду овчије вуне, са израдом великог броја вунених производа, почев од одеће за децу и одрасле, преко постељина, па до био-покривача у пољопривреди и изолације грађевинских објеката. У Пољопривредно – шумарском институту Птуј, представљен је рад ове врло значајне установе са њеним бројним програмима за развој села и пољопривреде, међу којима је и „Доброте словеначких пољопривредних газдинстава“, које је највеће државно такмичење најбољих пољопривредних производа пољопривредних газдинстава из Словеније и околних земаља.
Према речима организатора путовања, Душана Р. Ивановића, циљеви овог стручног путовања су потпуно остварени. Пољопривредници и остали чланови туристичке групе су стекли драгоцена сазнања, која ће моћи да примене у сопственој пракси. Упознали су се са примерима добре праксе у пољопривредним и туристичким газдинствима, удружењима, савезима, локалним акционим групама, задругама, општинама, коморама, институтима… Разговарали су са љубазним домаћинима о могућностима сарадње на заједничкој изради и реализацији програма и пројеката, уз помоћ домаћих и страних донатора.

В. С.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.