Kulturni vodič

УТИЦАЈ ПОПУЛАРНЕ КУЛТУРЕ НА СИСТЕМ ВРЕДНОСТИ: СВОЈ И СЛОБОДАН

УТИЦАЈ ПОПУЛАРНЕ КУЛТУРЕ НА СИСТЕМ ВРЕДНОСТИ

СВОЈ И СЛОБОДАН

-Поводом трибине “ Догодине у Призрену“, по истоименој песми познатог хип – хоп састава „Београдски синдикат“, у организацији Удружења „Ирмос“ из Чачка, која је одржана недавно у „Фабрикафеу“

У другој половини седамдесетих година прошлог века, када фактички на поп-културној сцени и није заживео у потпуности панк, његови следбеници су већ тврдили да панк није мртав. Коју деценију касније, када је на поп-културној сцени превладао хип-хоп, једна од крилатица била је „Систем те лаже“. То је уједно назив и једног од највећих хитова „Београдског синдиката“, реп и хип-хоп скупине која у марту ове године обележава две деценије постојања. Свој први наступ, Шкабо, Феђа, Жобла, одржали су пред само бомбардовање СРЈ, 21. марта, у популарном КСТ-у. Од самог почетка, па преко грађанских протеста против Милошевићевог режима и касније у својим песмама, прозивали су носиоце власти, али и свеукупни систем вредности, не само средине у којој су живели, већ и свеукупног потрошачког друштва. Преиспитивали су систем друштвених вредности, али уједно трагали за личним и националним идентитетом. Због тзв. „вишка националног“ у својим песмама, били су одбачени од дела јавности, али им то није сметало да уживају велику популарност код младих, да имају велики број прегледа својих песама на You Tube каналима, али и да, као у Чачку 2013, испуне до последњег места халу КК „Борац“ својим фановима. То им није било довољно за озбиљно деловање у оквиру српске поп-културне сцене и од 2011. године посветили су се трибинама, којих су до данас одржали пар стотина, са јасним циљем да код својих пратилаца развију јасну свест о културној и националној припадности, али и да им помогну да у себи открију снагу да се изборе да буду своји и слободни. Одбацили су политичку коректност, која је код нас заживела почетком двехиљадитих и почели да прозивају актере свих негативних појава друштва у транзицији.
На тим основама је замишљена и трибина у препуном „Фабрикафеу“ у Чачку, с тим што је акценат био и на промоцији песме „Догодине у Призрену“, која је обележила, не само хип-хоп цену у другој половини 2018, пре свега због патриотског и политичког контекста који има у тренутку разрешења косовске кризе, али и због забране емитовања спота на You Tube, Шкабо – Бошко Ћирковић из БС, објашњавајући због чега је настала „Догодине у Призрену“, истакао је да није реч ни о каквој ратнохушкачкој песми која призива обрачун и нови рат, већ је реч о патриотском осећању и поздраву, преузетом од Јевреја – Догодине у Јерусалиму, који су на тај начин изражавали тугу због губитка Јерусалима, националне колевке, али и наде да ће се некад у будућности вратити у свој вољени град. На свој оригинални начин и чланоби БС изражавају жељу да се косовски Срби врате у ближој или даљој будућности на Косово и Метохију и у древни град Призрен, који сматрају колевком српске културе и духовности.
– Ово је покушај да у времену и на месту где живимо припадницима свог народа из нашег система вредности пошаљемо поруку да се тема Косова Метохије не може тек тако избрисати из наше свести и да се не смемо свој живот свести само на материјално и негирати у нама све оно што је духовно – истакао је Бошко Ћирковић Шкабо. Други чланови БС Феђа Димовић и Блажо Вујовић Жобла су говорили о утицају популарне културе на систем вредности и властитом покушају да усмере себе, своју децу, али и своју публику, која је спремна да их саслуша, када је у питању и мало другачији систем вредности од оног који пропагира празнословље, материјалну и бљештаву културу, у основи вештачку и лажну за нас. Говорило се и о развоју система манипулације у потрошачком друштву кроз историју, како би млади били упознати са деловањем тог система у свакодневном животу. Познати репери очекују од оних који им верују да никад не потцењују оно што јесу и да треба да буду увек они који могу сами да препознају шта је добро, а шта не, као и шта је праведно, а шта није и да никад не подлегну материјалном свету који их тера да размишљају приземно.
– Покушајте да направите отклон од свега тога и да сви заједно ухватимо добар правац и да поред забаве коју нуди популарна култура унесемо и друге дубље и вредније садржаје – поручено је са трибине „Догодине у Призрену“, уз то да се треба бунити против лажи, остати „здрав у глави“ и стално све преиспитивати, а духовно увек ставити испред материјалног.

Д. Даријевић

Фото: А. Алемпијевић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.