Aktuelno Obrazovanje

УЧЕНИЦИ ПРЕХРАМБЕНО-УГОСТИТЕЉСКЕ ШКОЛЕ ПРВИ НА “КРОМПИРИЈАДИ”

НАЈБОЉЕ КНЕДЛЕ ОД ПИРЕА “ЧИПС ВЕЈА”

Ученици чачанске Прехрамбено-угоститељске школе, смер кулинарски техничар, најбољи су кувари у припремању јела од кромпира. Ову титулу освојили су на такмичењу које је у оквиру “Кромпиријаде” одржано 21. септрембра у незваничној српској престоници кромпира – Катићима код Ивањице, а у конкуренцији од око 15 екипа. За освојено прво место, поред кулинарских способности ученика III/2, велики значај су имали састојци, а један од њих је чачански пире, који производи “Чипс веј”.

У част ове победе руководство предузећа “Чипс веј” позвало је у госте куваре победничке екипе, који су имали прилику да виде читав процес производње једног од брендова – чачанског чипса, од складиштења до паковања, и да чују о плановима за нове линије и производе.

Предузеће “Чипс веј” запошљава 145 радника, а због изузетно великог постојећег и освајања нових тржишта, тренутно линије раде у три смене. Лука Јовановић, помоћник генералног директора фабрике, рекао је да ова компанија увек радо помаже оваква такмичења, као и младе људе.

– На овај начин желимо да оснажимо сарадњу са школама. Веома нам је драго што смо бар у малом проценту допринели овом успеху, мада су млади кулинари првенствено својим знањем освојили прво место. Ипак, томе су допринели и наши производи, у које много улажемо када је у питању квалитет и технологија, по чему је наша компанија препознатљива. Пире, које су користили, од прошле године је у малопродаји под брендом чачански, јер се трудимо да наши купци, посебно старија популација, која зна квалитет нашег производа, може лако да га препозна на полицама – рекао је Јовановић.

Он је додао да је уочљив раст производње и продаје и на месечном нивоу, а на истом нивоу је и раст инвестиција, који је достигао око осам милиона евра од последње приватизације. Јовановић је најавио да ће за десетак дана бити отворена и нова производна линија чипса, тако да ће капацитети бити дуплирани, са 500 на 1.000 килограма чипса по сату, што ће олакшати продор на нова тржишта, а уједно и отварање нових радних места.

Победничку екипу, која је била и најмлађа на такмичењу, чинили су Лазар Радмилац, Немања Марковић, Снежана Тодоровић, Матеја Плазинић и Јана Шимшић.

– Учествовали смо до сада на многим такмичењима и манифестацијама у Чачку. Свуда смо имали добре резултати, али смо успехом у Катићима презадовољни. То је знак колико смо напредовали у ономе што учимо, а надамо се да ћемо са још једном годином у школи своје знање додатно проширити. Ова награда је подстрек да наставимо школовање – изјавио је Лазар.

Погачице са чварцима, кнедле, трпаник, крокети, и све то, наравно, са кромпиром.

– Ми смо једини од свих такмичара направили више јела. Чачански пире смо први пут користили на неком такмичењу и испоставило се да је одличан – сматра Немања.

Осим уживања у својој професији, млади кулинари истичу значај искуства које су стекли на “Кромпиријади”, а поврх свега дружење и лепу атмосферу.

Слободан Јакшић, председник Удружења “Кромпиријада” из Катића, које је организовало недавну манифестацију, рекао је да се идеја наметнула, јер је тај ивањички крај препознатљив баш по кромпиру.

– Ивањица је кормпир брендирала као свој производ, тако да смо овом гастрономско-туристичко-пољопривредном манифестацијом желели да допринесемо да они који гаје кромпир имају наде да свој производ могу да пласирају по повољној цени, а они који живе у граду, а незапослени су, да размишљају да се врате на село и баве се узгојем кромпира – рекао је Јакшић, који је пренео одушевљење жирија, као и посетилаца “Кромпиријаде” кулинарима из Прехрамбено-угоститељске школе и њиховим јелима – кнедлама од кропир пиреа, али и кнедлама са шљивама и са орасима.

В. Т.

ДОБАР КВАЛИТЕТ И ДОБРА ЦЕНА

Кромпир се тренутно продаје по цени од 30 динара по килограму и по оцени многих, кромпир из Србије ове године има своју шансу на домаћем, али и иностраном тржишту, јер је у многим земљама Европе овогодишњи род знатно слабији.

– Манифестацију “Кромпиријада” смо прво промовисали у Новом Саду, јер у Војводини многи продају кромпир из извоза, знатно слабијег квалитета, говорећи да је то ивањички – рекао је Слободан

Оставите одговор