Društvo

У Библиотеци успешно завршена новинарска радионица

У Библиотеци успешно завршена новинарска радионица

У оквиру манифестације Лето у Библиотеци 2018. у Градској библиотеци „Владислав Петковић Дис” од 23. до 28. августа одржана је новинарска радионица за средњошколце, коју је водила Зорица Лешовић Станојевић дипломирани новинар политиколог.

 

Полазници радионице били су ученици чачанске Гимназије и средњих стручних школа, а за организацију и координацију били су задужени библиотекари Одељења за одрасле читаоце Душица Брковић, Биљана Раичић и Марина Белић. Циљ радионице је био да се присутни ученици упознају са вештином сакупљања, припреме, уређивања и дистрибуције вести као и малим тајнама новинарске професије.

 

Четири радна дана протекла су веома креативно, а радионичари су имали прилику да науче како се професионално и одговорно приступа писању вести, извештаја, које врсте новинарске форме постоје, шта се разликује у извештавању за радијске, телевизијске и новинске вести. Такође су научили који изрази су у језичком и стилском смислу прихватљиви у новинарству, а који су потпуно неприхватљиви. Узбудљив део радионице било је анкетирање грађана Чачка, о  изградњи нове зграде Библиотеке, као и интервју са представницима локалне самоуправе и запосленима у Библиотеци. Полазници радионице показали су велику заинтересованост, одговорност и професионални приступ задатим темама. Новинарка Лешовић Станојевић нарочито је похвалила њихову правописну поткованост и језичку спретност у постављању питања и формирању вести.

 

Без обзира на то чиме ће се бавити у животу, млади радионичари ће  запамтити своје прво новинарско искуство стечено током анкетирања грађана Чачка и интервјуисања Душана Радојевића, члана Градског већа за младе и културу, др Богдана Трифуновића, директора Библиотеке и библиотекара.

 

Синтеза свега наученог и успешно урађеног за време трајања новинарске радионице биће приказана 11. септембра 2018. године као део завршне изложбе манифестације Лето у Библиотеци 2018.

Извор Градска библиотека

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.