Aktuelno Kultura

У Галерији „Надежда Петровић“ обележавање 145 година од рођења велике сликарке Надежде Петровић

Уметничка галерија „Надежда Петровић“ обележиће 145 година од рођења Надежде Петровић (Чачак 1873 – Ваљево 1915) драмским едукативним програмом из пројекта „Са Надеждом кроз време“. У петак 12. октобра у 16 сати на тераси Галерије ученици чачанске гимназије извешће драмски наступ са темом „На првој јужнословенској уметничкој колонији у Сићеву“.

Тема сликовито описује скуп сликара у селу Сићеву 1905. године који је иницирала Надежда Петровић. Надежда је тада успела да у српске крајеве доведе неколицину словеначких и далматинских сликара који су, заједно са њом, имали жељу да формирају заједничку југословенску ликовну сцену, што се надовезивало на тадашње активности у интелектуалним круговима за стварање заједничке државе. Поред садржаја који представља један мали омаж Надеждиним активностима и својеврсни историјски час, утиску враћања у Надеждино време допринеће костим који прати епоху.

За поставку текста ангажован је Владимир Јоцовић, драмски уметник. После драмског наступа у галерији ће се одржати едукативна историјска радионица у којој ће се дебатовати о значају Надежде Петровић у култури Србије и у уметничким акцијама, изложбама и удружењима, али, како ће се ускоро навршити 100 година од стварања југословенске државе – Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца (која је основана 1. децембра 1918. године), део разговора биће посвећен и теми југословенске државе.

Овај програм је намењен ученицима старијих разреда основне школе, средњошколцима и осталој публици.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.