Aktuelno Kultura

У ГАЛЕРИЈИ НАРОДНОГ МУЗЕЈА РАДИОНИЦА ЧВОРОВАЊА

ВЕЛИКО ИНТЕРЕСОВАЊЕ ЗА МАКРАМЕ

Лепо, једноставно, корисно… Тако би укратко могао да се опише макраме, уметност везивања чворова којом се могу израдити невероване креације –накит и украси, торбе, кошуље, каишеви, таписерије, предмети за свакодневну употребу… Да има све више поклоника у Чачку доказ је креативна радионица Владимира Радуловића, дизајнера у пензији, који овом старом техником ствара већ деценијама. На радионици, која се одржава ове недеље у Народном музеју, а где је у току изложба Радуловићевих радова, учествује више од 25 заинтересованих, а највише је младих. Због великог броја, полазници су подељени у две групе, а радионица, као и изложба, завршавају се субота, када ће посетиоци манифестације “Ноћ музеја” моћи и сами да се опробају у “плетењу” чворовима.

Ово је, иначе, четврта радионица коју у Чачку бесплатно држи Радуловић. Народни музеј је организовао прошле године две креативне школе макрамеа, али је овогодишње интересовање превазишло сва очекивања. Међу полазницима су и гимназијалаци, који су већ раније научили чворовање, постали су заљубљеници у макраме, па су га препоручили својим вршњацима.

– Макраме се ради искључиво ручно са два основна чвора: четвртастим и ребрастим (морнарским), а постоје и помоћни чворови који служе за качење нити или украсни чворови. Све остало су надоградње и варијанте, које зависе од личне креатиности – објаснио је Радуловић својим “ђацима”.

Осим што је креативна, ова техника је веома корисна, јер се ради истовремено са обе руке, чиме се подстиче њихова моторика, а самим тим и активност обе стране мозга. За макраме није потребан атеље, јер се може радити било где, пошто се, осим разних нити, од алата користе само радна плоча, игла, лепак…

Простор и сав материјал за радионицу обезбедио је Народни музеј, у циљу поспешивања креативности, посебно младих људи. Следеће недеље Радуловић ће одржати школу макрамеа у загребачкој галерији “Радиона 69”, за коју се пријавило десетак полазника.

О овој техници много се може сазнати и научити у књизи “Макраме”, Владимира Радуловића, у издању ИП “Легенде”.

В. Т.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.