Kultura

У ИСТОРИЈСКОМ АРХИВУ ПРЕДСТАВЉЕНА КЊИГА ДР ИЛИЈЕ ПОПОВИЋА И ДР СВЕТИСЛАВА МАРКОВИЋА

РУКОВОДИОЦИ ЧАЧАНСКИХ ОБРАЗОВНО- ВАСПИТНИХ УСТАНОВА

Пише: Зорица Лешовић Станојевић

Поводом седам деценија од оснивања Архива у Чачку (1948-2018) у понедељак, 25. јуна, у библиотеци ове установе, представљено је ново издање чачанског Међуопштинског историјског архива «Руководиоци чачанских образовно-васпитних установа» проф. др Илије В. Поповића и проф. др Светислава Љ. Марковића.

Књига која представља својеврсни лексикон на 240 стране доноси 294 биографије, односно, животне приче, и приближно исти број фотографија, учитеља, наставника, професора, магистара и доктора наука, од средине 19. века до данас, тј. од Стефана Јосифовића,……..године, који је прво био надзорник, онда постављен за директора свих чачанских школа, до последњих руководилаца, постављених 2018. године.

Треба истаћи да је Србија још у време министровања Стојана Новаковића 1882, међу првим земљама у свету прокламовала идеју о „обавезном основном образовању“. Др Илија Поповић и др Светислав Марковић су посебно навели 37 руководилаца који су имали звање саветника за наставу и педагошко инструктивни рад, како би потврдили тезу да су поједини руководиоци школа имали значајно педагошко и стручно искуство, па су као такви били ангажовани да дају педагошко инструктивне савете наставном особљу у основним и средњим школама, навела је директорка установе Лела Павловић.

Аутори су после уводне речи и предговора, књигу поделили на неколико поглавља: Мрежа васпитно образовних установа; Управитељи и директори школа, највеће поглавље носи назив Биографије руководилаца. Следи поглавље «Преглед директора по школама и установама» у коме су неведена имена руководилаца и временски интервал када су обављали дужност у вртићима, школама и другим образовним установама, не само директори, него и заступници директора и в.д. директора. Следеће поглавље   насловљено је «Списак руководилаца образовно васпитних установа», у коме су по азбучном реду забележена 294 имена. Најдуже је био руководилац био Драгослав Марић, директор школе «Ђенерал Марко Катанић» у Бресници пуних тридесет година, 1970. до 2000.

На крају књиге су резимеа, која је на енглески превела Ивана Крсмановић, а на руски Делимир Стишовић. Наведена је и коришћена литература и белешка о ауторима.

Аутори су територију чачанског краја поделили на 58 насеља укључујући и Град Чачак. У шематском приказу наведено је да у 15 насеља никад није постојала школа. У Граду Чачку има укупно девет основних школа, у које су убројали и школу за основно и средње образовање деце са посебним потребама «Први новембар» и Музичку школу. Ту је и шест средњих школа,  а на мапи је дат распоред школа на територији чачанског краја. Аутори нису заборавили ни директоре Учитељског дома Чачак, Школске управе Чачак, Регионалног центра за професионални развој запослених у образовању, Регионалног центра за таленте Чачак и Установу за културно-образовну делатност «Коста Новаковић». Рецензент књиге др Ранко Симовић, није био у прилици да говори о књизи коју је препоручио за штампу, али је у делу рецензије навео: «Ова књига има једну драгоценост: све што је у њој објављено, сачувано је од заборава, за генерације које долазе.

Драгоцен је већ и сам списак директора, по школама и другим установама, са фотографијама и биографијама. Аутори др Илија В. Поповић и др Светислав Љ. Марковић обавили су огроман посао, који ће користитти, у разним поводима, а за племените сврхе, многи људи – и не само у Чачку. Импресиониран сам обимом посла који су аутори обавили…». О књизи су говорили један од рецензента и актера књиге Момчило Зарубица и др Илија Мисајловића (1942, Кремна), научни сарадник на Географском институ у Београду, где је и пензионисан

Професор др Илија Поповић, рођен је у Мокрој Гори код Ужица. Службовао је у основним школама «Филип Филиповић», «Ратко Митровић», «Вук Караџић», Школи «1. новембар» и Гимназији у Чачку. Био је сватник у настави географије и начелник одељења Министарства просвете за Моравички округ, доцент на Природно- математичком факултету у Косовској Митровици, а предавао је географију и на Педагошкој академији у Ужицу. Био је спољни сарадник Међуопштинског завода за унапређење васпитања и  образовања у Чачку. Аутор је и коаутор више од 40 научних и стручних радова и књига и две значајне монографије, које су обавезна литература свим истраживачима из природних и друштвених области. Коаутор књиге професо др Светислав Љ. Марковић је рођен у Ивањици, професор је Високе школе  техничких струковних студија у Чачку од 1997. Објавио је око 230 научних и стручних радова из области машинства (100 у иностранству) и више од 70 из других области, као и 80 публицистичких радова. Као аутор или коауор потписује 49 књиге, међу којима13 основних и три помоћна уџбеника и 14 монографија. Приређивач је три и сарадник на више од 20 књига других аутора. Технички је уредио и припремио за штампу 80 књига.

 

 

 

 

 

Оставите одговор