Aktuelno Društvo

У СОШО “1. НОВЕМБАР” ОБЕЛЕЖЕН ДАН ОСОБА СА ДАУНОВИМ СИНДРОМОМ

ПРЕДСТАВА “УСПАВАНА ПРИНЦЕЗА” – РАДОСТ ЗА ДЕЦУ

 

Поводом 21. марта, Светског дана особа са Дауновим синдромом, у Школи за основно и средње образовање “1. новембар”, приређена је представа “Успавана принцеза”. Претходног дана су Јана Радоњић Ђорђевић, дефектолог – олигофренолог, иначе наставница 6/1 разреда у ШОСО, и њени ученици глумци, одиграли претпремијеру за своје школске другове и наставнике. А у среду, на премијеру, у госте су им дошли вршњаци из ОШ “Др Драгиша Мишовић”, који су у знак пажње донели поклоне, које су сами осмислили. Да су глумци били одлични показали су аплаузи и реакције другара већ на предпремијери, али и самој премијери.

Ово је први пут да деца из Школе “1. новембар” учествују потпуно у стварању и извођењу позоришне представе. Наставница Јана каже да се идеја родила на једном часу, када је требало да ученици “одглуме” лепо и ружно понашање.

– Тада сам видела да имају дара за глуму. Питала сам их да ли желе да глуме, што су они са одушевљењем прихватили. Тако смо почели. Написала сам сценарио и од краја јануара почели смо да припремамо представу. Направили смо замак и осликали делове за сценографију. На претпремијери је било сјајно, глумци су имали слободу да чак импровизију неке делове… Било би добро да има што више оваквих представа, деци би то веома значило. Волела бих да добијемо шансу да нас види што више људи, јер мислим да су деца веома талентована – рекла нам је Јана, додајући да постоји идеја да се кроз неки пројекат направи можда и шира прича, а сви се надају да ће представу једног дана одиграти на градском тргу, како би и шира чачанска публика имала прилику да их види.

У представи су учествовали четири ученика 6/1, а гости су им Филип Пауновић, ученик Средње школе и Ника Радоњић Ђорђевић, један од плесачких парова у завршници представе. Као и све бајке, и “Успавана принцеза” почиње са “некада давно”. Има своју принцезу Кику, коју глуми Кристина Драшковић и принца Вељка – Вељко Јефтовић. И њих двоје, снагом своје љубави, “претварају” две вештице у добре виле, а које глуме Анастасија Милић и Драгана Илић. На почетку представе је песма “Не ругај се”, која и говори о различитостима међу људима, али и о потреби да се те разлике уваже. Ника Радоњић Ђорђевић, ученица трећег разреда и ћерка наставнице Јане, преводила је речи песме на знаковни језик. Рекла нам је да је веома срећна што је део представе “Успавана принцеза”, јер воли да се дружи са децом из школе “1. новембар”.

Ђаци из ОШ “Др Драгиша Мишовић” били су одушевљени што су на овај начин били део догађаја.

– Сигурна сам да су се много потрудили, јер су направили прелепу приредбу. Први пут смо дошли у ову школу, а надам се да ће оваквих сусрета бити још много – рекла је Нађа Гавриловић, ученица 3/4.

Милорад Ђондрић, директор Школе, најавио је и остатак програма подоводом Дана особа са Дауновим синдромом, који је осмишљен у вртићу “Сунце”, где је у преподневним сатима гостовала група ученика, а увече је приређена трибина.

Школа “1. новембар” је добила донацију од запослених у чачанској експозитури NLB Banke, која у нашем граду послује око две и по године. Директор Ђондрић каже да је све више оних који схватају проблеме и потребе запослених и ученика Школе и који донацијама настоје да помогну. Од NLB Banke су добили део медицинске опреме – медицински сто, параван и газиште за пацијенте, као и два сталка за микрофоне.

Сузана Петрићевић и Милорад Ђондрић

Сузана Петрићевић, директорка експозитуре Чачак рекла је да NLB Bankа, као друштвено одговорна компанија, улаже у локалне заједнице.

– На овај начин желимо да допринесемо унапређењу квалитета живота становништва и да помогнемо у суочавању са свакодневним изазовима. За донацију Школи “1. новембар” смо се определили, јер смо свесни важности посла који обављају запослени у овој институцији, као и чињенице да начин прихватања особа са сметњама у развоју, не само од породице и ужег окружења, већ и од заједнице у целини, може имати позитиван утицај на њихов развој и уклапање у друштво. Такође, желимо да допринесемо квалитету живота ученика, да им обезбедимо одговарајућу подршку – рекла је Петрићевић, захваливши целом колективу Школе, што су их позвали да буду гости.

Ово није прва донације NLB Bankа у Чачку. Предходне донације биле су намењене за Болницу и ОШ “Филип Филиповић”.

В. Т.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.