Kultura

У СУСРЕТ 31. САБОРУ ФРУЛАША СРБИЈЕ “ОЈ МОРАВО” У ПРИСЛОНИЦИ

БОГАТ ПРОГРАМ, БРОЈНИ ГОСТИ, ПОЧАСНА ТИТУЛА БОРИ ДУГИЋУ

Пише: Зорица Лешовић Станојевић

Туристичка организација Чачак, Савет Сабора фрулаша и Месна заједница Прислоница организатори су 31.Сабора фрулаша Србије „Ој Мораво“, који ће бити одржан 21. и 22. јула у Прислоници, рекао је у име организатора сабора, Владан Милић, помоћник градоначелника за друштвене делатности, на конференцији за новинаре одржаној, у среду, у сали Градског већа, а у сусрет манифестацији. У духу манифестације, на фрули је своју победничку композицију засвирао Слободан Вукићевић, мајстор фруле. Покровитељ Сабора је Град Чачак, а подршку овој традиционалној манифестацији са пола милиона динара дало је и Министарства трговине, туризма и телекомуникација. Укупан буџет манифестације износи 2.110.000 динара и већи је у односу на прошлу годину, рекао је Војин Јаковљевић, директор Туристичке организације Чачак, најављујући уједно програм манифестације. Потврђено је да ће домаћин Сабора бити др Славица Ђукић Дејановић, министарка у Влади Србије задужена за демографију и популациону политику, да ће старешина Сабора, као и низ година уназад бити маестро Бора Дугић, уметнички директор, етномузиколог Светлана Азањац, а ове године повећан је број чланова Савета сабора. Очекује се, како је раније најављено, да Сабор посети и амбасадор Кине у Србији Ли Манчанг. Овогодишњи сабор посвећен је успомени на професора др Драгослава Девића, а “Незаборавник” ће му у уводном излагању посветити етномузиколог професор др Димитрије Големовић.

Предсаборске активности трају од априла, актуелне су “Фрулашка академија Боре Дугића”, која се одржава у Рачи под покровитељством ове општине од 9. до 14. јула; јуче је у чачанском Дому културе одржана монодрама о Диани Будисављевић “Пу спас за све нас”, по тексту Нине Џувер у извођењу глумице Јелене Пузић; у уторак,17. јула у дворишту Народног музеја биће одржано “Саборско предвечерје” у коме ће учествовати фрулаши, гуслари, песници и КУД “Дуле Милосављевић”. У четвртак, 19. јула, у Прислоници ће традиционално бити изабрано најлепше двориште, а истог дана на Железничкој станици у Чачку биће одржана акција добровољног давања крви.

Предтакмичења за 31. Сабор фрулаша одржана су у: Осаници код Жагубице, Бољевцу, Врањској Бањи, Игрошу код Бруса, Иђошу код Кикинде и финална и најзначајнија селекција такмичара у Рачи. Ова Општина, као гост Сабора, представиће се културно-уметничким програмом и туристичком понудом. Учесници Сабора, њих око 75, ће се надметати у категоријама изворно (14 фрулаша) и савремено музицирање (60 фрулаша) уз пратњу Народног оркестра РТС-а, под руководством Влада Пановића, као и значајан број такмичара у категорији младих.

Сабор ће бити отворен у суботу, 21. јула, у 14 часова, програмом под називом “Вујанска добродошлица”, подизањем саборске заставе и заставе Републике Србије и полагањем венаца на спомен плочу оснивача манифестације. Као и на претходним саборима биће одржане изложбе, радионице, монодрама о краљу Петру Другом Карађорђевићу „Краљев пут“, у извођењу Владимира Балашћака. Прве саборске вечери у суботу, биће одржано такмичење “Златна фрула” у изворном музицирању, а потом и “Етно фест”, манифестација коју паралелно са Сабором организује КУД “Желе” из Чачка на Градском тргу и Бањи Горња Трепча. Овај “Етно фест” је један од три, који се одржавају у Србији и, по речима Војина Јаковљевића, налази се у календару етно манифестација УНЕСКО-а.   Недеља ће започети програмом “Беседе под Вујном” и промоцијом књиге Зборник есеја Миодрага Азањца под називом “Српска уметност флауте, фрула – флаута од искона” и листа “Фрула”. Следе надметање фрулаша у категорији савременог музицирања у обавезној нумери, “Златне руке”, традиционално такмичење у припремању старих јела, па такмичење младих фрулаша. У 20. часова започеће такмичење “Златна фрула” у савременој категорији, након чега ће маестру Бори Дугићу, по одлуци Савета Сабора, бити додељена почасна титула ,,Краљ фруле”. И без ње, Бора Дугић је краљ српске музике и својеврсни амбасадор народне музичке традиције српског народа, који је фрулу као инструмент учинио познатом у целом свету, истакао је Јаковљевић. Након тога Бора Дугић ће на саборској позорници одржати мини концерт.

Током јула биће одржана и спортска такмичења у малом фудбалу, шаху и пикаду, док ће 26. јула, на славу манастира Вујан, у манастирској порти бити одржан Сабор Светог архангела Гаврила и концерт духовне музике.

 

 

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.