Aktuelno

У фокусу културна сцена

ЧАЧАНСКИ СТУДЕНТИ И СРЕДЊОШКОЛЦИ ПОКРЕНУЛИ ОМЛАДИНСКИ ПОРТАЛ “ТРАМВАЈ”

Омладински портал “Трамвај” настао је као надоградња истоименог часописа, који је након осам издања угашен 2013. године. Нова генерација чачанских студената и средњошколаца одлучила је да обнови концепцију “Трамваја” као пример јединственог омладинског портала који афирмише културну сцену града. Портал ће се бавити темама од ширег друштвеног значаја, као што су: омладински активизам, историја, култура и уметност, а красиће га истраживачки радови и до сада неиспричане приче о људима, догађајима и местима овог града.

Недостатак садржаја у граду и адекватне културне понуде активирали су волонтерски дух младих да нешто предузму по том питању и дају свој допринос, како би се остварио помак у тој области. То је и јесте био прави разлог иницијативе за поновним покретањем “Трамваја”, чији је и сам назив парадоксалан, а упућује на жељу да се град развија у различитим сферама. Социјална инклузија и демократски елемент портала отвориће могућност сваког појединца да се прикључи заједничком раду, да пише за Омладински портал, да упути критику или учествује на конкурсима. Треба напоменути да је ово први локални портал оваквог карактера, а један од ретких у Србији.

tramvaj

“Трамвај” је продужена рука омладинског удружења „Алтернатива за Чачак“, које је изнедрило фестивал ДУК, скејт парк, градске мурале, хуманитарне концерте и многе друге акције.

Симболика “Трамваја” је то што представља новитет/нову епоху у развоју града. Трамвај се креће у једном правцу и има фиксну путању, па су покретачи овог јединственог портала самим избором свог симбола послали јасну поруку јавности да ће своја стремљења усредсредити на промоцију културних дешавања у граду, али и креирање нових, у складу са  потребама младих.

За почетак јула су планиране филмске пројекције на отвореном, а након тога и изложбе дела младих уметника, који не морају нужно бити афирмисани, следе трибине са познатим личностима итд.

– Идеја за портал је настала сасвим спонтано. Настојимо да привучемо што више младих, не само у писању, већ и фотографији, дизајну, односима са јавношћу , активизму и слично. Ми смо место за младе људе који желе да допринесу граду и његовој култури. Верујем да многи суграђани мисле како је Чачак мртав град. Ту смо да срушимо тај мит или бар поправимо ситуацију. Када би сваки средњошколац искористио нешто од свог слободног времена или летњег распуста и уложио енергију у позитивну промену у граду, где би нам био крај – каже Алекса Тешић, члан редакције “Трамваја”.

Портал ће извештавати о активностима “Алтернативе”, о томе шта чека будуће студенте, ко је био Фердинанд Крен, о карактеристичним чачанским изразима и терминима…

В. С.

Telefoni: 066 00 69 88

         065 36 81 311

         064  50 35 394

E-mail redakcije : tramvajcaca@gmail.com

FB: facebook.com/TramvajCacak/

Udruženje Alternativa za Čačak

Mostarska 14 , 32 000

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.