Kulturni vodič

Фестивал На сопствени погон: НОВИ ПРОСТОРИ КУЛТУРЕ СУ ПРОСТОРИ ИСТРАЖИВАЊА

Фестивал На сопствени погон

НОВИ ПРОСТОРИ КУЛТУРЕ СУ ПРОСТОРИ ИСТРАЖИВАЊА
Јуче, 2. септембра, почео је једномесечни фестивал независне културе На сопствени погон (НСП), четврто издање, под слоганом „Нови простори културе”. Бројни програми који очекују публику у више од десет градова у Србији окупирају јавне просторе, истражују нове домете савремених уметничких пракси, позивају на дијалог у заједницама и постављају питања, заједнички тражећи одговоре.

Овога пута, чланице Асоцијације Независне културне сцене Србије (НКСС) реализују програме у партнерствима с другим организајама и појединцима, установама културе, локалним актерима и својом публиком. На тај начин, излазећи из стандардних оквира продукције и презентације програма, фестивал је почео наступом Зрењанинског камерног хора на платоу испред некадашње робне куће, најављујући истовремено вишедневни програм фестивала савременог уметничког стваралаштва младих и за младе „Нови простори”, који у сарадњи с партнерима организује локални ЦЕКОМ. Исте вечери позориште ПАТОС из Смедерава перформансом на штулама увело је публику у програм који их очекује у наредним данима. Зрењанин није једини град који ће током септембра месеца реализовати и низ локалних активности. Фестивали нас очекују и у Крагујевцу (КРАФ) и Суботици (Гифест).

Посебан део програма чине радионице које публику позивају на директно учешће, откривајући нам мање позната места културе у нашој земљи. Удружење Сатибара ће тако средином месеца бити домаћин дводневне филмске радионице у Банатској Дубици, а АгораАрт Ацтион сваког викенда, почевши од 8. септембра организује радионице позлаћивања у напуштеној фабрици „Слобода” у Белој Цркви.

О свим програмима, локацијама, и могућностима учешћа на радионицама заинтересовани се могу информсати путем интернет адресе фестивала њњњ.нсп.независнакултура.нет или на фацебоок страници Асоцијације (facebook.com/NKSS).

Пројекције филмова, разговоре, изложбе, перформансе и уметничке интервенције настале На сопствени погон публика ће пратити још у Новом Саду, Чачку, Пожеги, Новом Пазару, Шапцу, Ивањици и Ужицу. Чак више од 35 различитих организација укључено је у реализацију програма на овогодишњем фестивалу који одликује вишедимензионалност израза и необични спојеви различитих уметничких дисциплина.
Продукције настале у синергији великог броја актера показују важност децентрализације културе, могућности повезивања и размене отварајући тако нове просторе за мултидисциплинарне приступе критичком односу уметности и друштва, положају радника и радница у култури и заговарању за боље услове развоја независне културе.

Асоцијација Независна културна сцена Србије се кроз рад својих чланица али и кроз велики број самосталних активности овим темама бави свакодневно протеклих неколико година указујући на проблеме и нудећи потенцијална решења за стратешко промишљање културе. Овог викенда ће тако јавности презентовати нови концепт функционисања културног центра Магацин у Краљевића Марка у Београду под геслом „Простор за све”.

Фестивал На сопствени погон траје до краја месеца септембра и поред најављеног програма укључује и одржавање редовне годишње скупштине Асоцијације у Суботици где ће се гостима и публици представити неколико локалних уметничких иницијатива.

Програм овогодишњег фестивала подржало је Министарство културе и информисања Републике Србије и Heinrich Boll фондација у Београду.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.