Kulturni vodič

Филмски програм Дома културе „BELDOCS EHO“

Ревија документарних филмова са фестивала Beldoks 2018 – Beldoks Eho

 

Понедељак 03. децембар

СРЕЋНА ЗИМА

Buon inverno, Italija, 2017, 91 мин

Сваког лета на плажи Мондело у Палерму гради се преко хиљаду кабина како би се угостило исто толико породица које тамо проводе одмор. За њих су кућице на плажи савршен сценарио за скривање иза сећања на друштвени статус који је криза последњих година неизбежно компромитовала. Породице се задужују да би себи омогућиле летњи одмор на морској обали и одржале привид богатства у очима других посетилаца плажа.

Режија: Đovani Totaro

 

Уторак 04. децембар

ВЕЛИЧАНСТВЕНИ ГУБИТНИЦИ: ДРУГАЧИЈИ СВЕТ

Wonderful Losers: A Different World, Letonija, Severna Irska-UK, Irska, Španija, 2017, 72 мин

За већину од нас, бициклисти који возе на зачељу трке једноставно су губитници. Arūnas Matelis пратио је ове Санче Пансе професионалног бициклизма током седам година престижне трке Giro d’Italia и приказао невидљиви свет ових дивних губитника професионалног бициклизма из угла лекарског тима. Наши бициклистички хероји падају, устају  и – поново возе.

Режија: Arunas Matelis

 

Среда 05. децембар

НОКИЈА, ПОВЕЗИВАЛИ СМО ЉУДЕ

Nokia Mobile: We Were Connecting People, Finska, 2017, 91 мин

Уз помоћ Нокијиних иновација Финска је изашла из депресије и заузела водећу позицију у свету мобилних телефона. Године 2013. Нокија је продата Мајкрософту; које су то одлуке довеле до краја једне од најуспешнијих технолошких компанија савременог доба? Прича испричана из перспективе иноватора и инжењера који су радили у индустрији мобилних телефона током периода њеног врхунца.

Режија: Arto Koskinen

 

Четвртак 06. децембар

ВАЛДХАЈМОВ ВАЛЦЕР

Waldheims Walzer, Аустрија, 2018, 93 мин

Филм о истини и лажима или ’алтернативним чињеницама’.“Валдхајм не, Валдхајм не!” узвикује гомила у центру Беча 1986. године. Рут Бекерман је била једна од активиста који су покушавали да спрече избор Курта Валдхајма и својом камером забележила је тадашње политичке догађаје. Више од 30 година касније враћа се својој архиви и користи додатни међународни телевизијски материјал да би анализирала ову преломну тачку аустријске политичке културе.

Режија: Rut Bekerman

 

Петак 07. децембар

ПОСЛЕДЊА АВАНТУРА КАКТУС БАТЕ

Србија, 2018, 65 мин

Режија: Ђорђе Марковић

Александар Зограф, познати стрип аутор открива необичан стрип из периода Другог светског рата. Његов јунак је Кактус Бата – мали кактус заробљен у саксији. Заинтригиран, Зограф истражује живот аутора Кактус Бате – мало познатог уметника Вељка Коцкара. Ускоро открива да је Коцкар ухапшен непосредно по ослобађању Београда 1944. године. Оптужен је да је био агент Гестапоа и стрељан.

 

 

Понедељак-петак 03-07. децембар 2018.  

Мала сала у 20:00

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.