Društvo

ФОРМИРАН САВЕТ ЗА ПОПУЛАЦИОНУ ПОЛИТИКУ ГРАДА ЧАЧКА

ПОДИЗАЊЕ СТОПЕ НАТАЛИТЕТА – БИТКА ЗА БУДУЋНОСТ СРБИЈЕ!

Одборници градског парламента су на прошлом заседању усвојили одлуку о формирању Савета за популациону политику Града Чачка. Новоформирани Савет, као стручно саветодавно тело Скупштине града, има задатак да  прати стање у области популационе политике, разматра и предлаже мере за њено унапређење, оцењује постигнуте ефекте и разматра друга питања од интереса у овој значајној области. Председник новоформираног Савета је др Славица Драгутиновић, специјалиста ургентне медицине и члан Градског већа, а његови чланови докторке Љиљана Миловановић, специјалиста социјалне медицине, и Снежана Шулубурић, лекар на специјализацији. Иначе, Стратегијом подстицања рађања Републике Србије прописано је да се скупштине градова и општина, као највиши органи власти у локалним самоуправама, баве проблемима развитка становништва и утврђују и спроводе мере популационе политике.

Председник Савета за популациону политику др Славица Драгутиновић, специјалиста ургентне медицине, подсетила је да је национална Стратегија о подстицању рађања урађена још 2008. године, али да још увек није заживела у пракси.

– Подстицај наталитета је постао наш национални интерес. Републички савет за популациону политику је формиран 2016. године. У прошлој години је из републичког буџета издвојено 130 милиона динара за спровођење разних мера за подстицање рађања и та средства су распоређена на 15 општина. Град Чачак није имао формиран Савет за популациону политику, тако да није могао да конкурише за та средства, упркос чињеници да смо имали два добра пројекта. Надамо се да ћемо у овој години искористити шансу да помоћу пројеката дођемо до државних средстава, како бисмо обезбедили додатна средства за подстицаје рађању.

Др Драгутиновић каже да поспешивање наталитета зависи од бројних фактора и посебно наглашава улогу институција, али и појединаца, који на разне начине могу да потпомогну рађање.

– Први задатак нашег Савета за популациону политику, који ће, свакако, у зависности од потреба бити и проширен, јесте прикупљање и ажурирање статистичких података за територију Града Чачка. Паралелно са тим, фокусираћемо се и на програм мера које могу позитивно да утичу на подизање стопе наталитета. Град Чачак издваја значајна средства за подстицаје пољопривреди, међу којима бих посебно издвојила субвенције намењене младим брачним паровима и женама – носиоцима пољопривредних газдинстава, активне мере запошљавања, које утичу на економско оснаживање породица. Ту су и мере унапређења здравствене заштите. Посебно бих издвојила вантелесну оплодњу, јер Град Чачак издваја значајна средства за ту меру. Наша локална самоуправа је избрисала старосну границу, тако да су опредељена средства доступна и женама које имају више од 42 године. Прошле године смо увели праксу да породиљски додатак добијају и жене које нису запослене. Велики искорак за нас је и картица “Три плус”, коју је подржао буџет Града. Све ове наведене мере представљају напор локалне самоуправе да индиректно или директно подстакне рађање. Наравно, ту су и државне мере, које би требало да дају добре ефекте на пољу подизања стопе наталитета – рекла је др Драгутиновић.

Председница Градског савета за популациону политику је подсетила да је Градско веће недавно донело решење о субвенционисању комуналних услуга породицама са троје и више деце, што, такође, може повољно утицати на побољшање животног стандарда грађана, а самим тим и на подизање стопе наталитета.

Одборници градског парламента, који су на прошлој седници локалног парламента учествовали у претресу по овој тачки дневног реда, сложили су се да су статистички подаци о природном прираштају у Србији потпуно поражавајући, тако да би популациону политику требало сместити на сам врх листе државних приоритета.

В. С.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.